Şpaga pentru preşedintele Consiliului Judeţean Buzău a fost livrată consilierului judeţean Ionuţ Piţigoi într-o cutie de whisky - Stenograme DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi detalii din cadrul activităţii infracţionale a şefului CJ Buzău, Cristinel Marian Bîgiu. Convorbirile telefonice surprinse de procurorii DNA prin intermediul SRI sunt dovada că social-democratul trata Consiliul Judeţean ca pe propria moşie.

Mita pentru preşedintele Consiliului Judeţean Buzău a fost primită de către consilierul judeţean Ionuţ Piţigoi într-o cutie de whisky în care se afla suma de 50.000 lei, iar ulterior acesta s-a întâlnit cu Cristinel Bîgiu, se arată în referatul DNA privind propunerea de arestare preventivă a şefului Consiliului Judeţean Buzău.

"Astfel, la aceeaşi dată (n.r. — 6 decembrie), în jurul orei 13,30, suspectul Piţigoi Ionuţ, având asupra sa cutia de whisky în care se afla, de această dată, suma de 50 mii lei, s-a întâlnit cu inculpatul Bîgiu Cristinel, la adresa situată în municipiul Buzău, strada Caraiman (...), prilej cu care l-a informat pe preşedintele Consiliului Judeţean cu privire la faptul că a primit de la Dragoş Cojocea suma de 50 mii lei şi l-a întrebat cu privire la destinaţia acestor sume. Cristinel Bîgiu i-a transmis suspectului Piţigoi să păstreze banii la el, să-i dea finului său, inculpatului Florin Colgiu, suma de 6.000 lei, să-şi oprească, pentru propriile nevoi, suma de 5.000 lei, iar restul banilor să-i ţină asupra sa până când Bîgiu o să dispună cu privire la destinaţia sumei de bani rămase", se precizează în documentul DNA.

Relevant în acest sens este dialogul ambiental purtat între Piţigoi şi Bîgiu, înregistrat în baza mandatului de supraveghere tehnică emis de Curtea de Apel Bucureşti:

"Piţigoi: Mi-am uitat geaca ieri. Aseară, asta maron!

Bîgiu: Asta!

Piţigoi: M-am întâlnit şi cu Dragoş Cojocea mai devreme şi mi-a dat ci... Cum? Cinci!

Bîgiu: Hai!

Piţigoi: Gata, am fugit.

Bîgiu: A pronunţat vreun nume, ceva?

Piţigoi: Nu, mi-a zis doar că îmi dă cadou de... aşa şi aşa. Mi-a zis că... Nu, a zis că pentru şefu' nostru.

Bîgiu: Vezi că există... vezi, nu scoate un cuvânt.

Piţigoi: Nu ştiu! Nu ştiu, m-am întâlnit cu el mai devreme.

Bîgiu: Cum a dat?

Piţigoi: Într-o sticlă de whisky.

Bîgiu: A, şi a pronunţat el cinci sau d-ale lui.

Piţigoi: Nu, a, ba da! Eu nu i-am numărat, mi-a zis că sunt cincizeci de mii.

Bîgiu: Nu număratul. În ce context?

Piţigoi: Îm?

Bîgiu: În ce context?

Piţigoi: Niciun context, nu.

Bîgiu: A, da' a spus cincizeci sau nu ştiu ce?

Piţigoi: Da, da, da!

Bîgiu: Putea să fie ceva grav?

Piţigoi: Sper că nu, adică, nu cred.

Bîgiu: Eu d-asta ţi-am zis să....

Piţigoi: Cred că nu. (...)".

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2013 — decembrie 2014, Cristinel Bîgiu, în calitate de preşedinte CJ Buzău, i-a solicitat lui Dragoş Cojocea, director executiv al Direcţiei de dezvoltare regională din cadrul Consiliului Judeţean, efectuarea de demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea în trei componente astfel încât să fie posibilă evitarea procedurii de licitaţie publică), identificarea unor firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi întocmirea lor efectivă.

Anchetatorii au reţinut că, după efectuarea acestor proiecte şi aprobarea plăţilor de către Bîgiu, era stabilit ca Dragoş Cojocea să remită, sub formă de mită, preşedintelui CJ jumătate din suma achitată, respectiv 200.000 lei, bani pe care urma să-i recupereze de la firmele care figurau în mod fals ca executanţii celor trei proiecte.

Procurorii au reţinut că, în decembrie 2013, Cojocea i-a remis, sub formă de mită, aproximativ 70.000 lei lui Cristinel Bîgiu, jumătate din contravaloarea unei facturi în cuantum de 130.000 lei plus TVA, sumă ce fusese virată firmei A.D.I.C.A. Călăraşi, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite