Săteni condamnați să rămână cu haznaua în curte, din cauza scumpirii materialelor de contrucție. Care este legătura

0
0
Publicat:

Explozia prețurilor din ultimele luni la combustibili și mărfuri industriale spulberă, pentru moment, visul unor oameni de la țară de a scăpa de wc-ul din fundul curții. Numeroase investiții la sate, cu bani europeni, între care și cele pentru canalizări și aducțiuni de apă, stagnează sau pot fi chiar întrerupte definitiv, dacă primăriile nu-și achită contribuțiile proprii. 

Localnicii așteaptă de mulți ani să scape de toaletele din curte. FOTO Iulian Bunilă
Localnicii așteaptă de mulți ani să scape de toaletele din curte. FOTO Iulian Bunilă

Problema e că, de la accesarea fondurilor și până în prezent, sumele au crescut peste posibilitățile bugetelor locale, iar primăriile care nu-și achită partea riscă să intre în faliment pentru că vor fi nevoite să returneze și finanțarea de la Uniunea Europeană.

Cetățenii din comună de abia așteaptă canalizarea, având în vedere că au făcut investiții, și-au făcut băi, iar toaletele din curte trebuie să dispară”, spune Nicolae Catargiu, viceprimarul comunei Stâlpu din Buzău.

Comuna Stâlpu, localitate care deși este foarte aproape de municipiul Buzău, se află la început cu marile investiții în infrastructură. Majoritatea sătenilor au apucat să se racordeze la rețeaua de apă și așteaptă canalizarea, la care se muncește deja.

Câțiva săteni le-au luat-o înainte autorităților și au dărâmat wc-urile din fundul curții, însă noile toalete tot nu au unde să elimine reziduurile. Au apelat temporar la fose septice, care trebuie golite cu vidanja.

„Canalizarea este foarte așteptată de oamenii din Stâlpu. Trebuia să o termine de anul trecut și nu au fost fonduri, dar este foarte necesar, ca să scăpăm de fosele septice, chiar dacă plătim mai mult apă cu canal, dar știm că avem condiții omenești”, spune o localnică din Stâlpu.

Lucrările pentru introducerea canalizării în comuna Stâlpu stagnează de ceva vreme, spre nedumerirea localnicilor. Mai ales că știau că proiectul cu fonduri europene, care prevede racordarea a peste o mie de gospodării și amenajarea unei stații de epurarea în afara satului, se apropia de finalizare.

„Lucrarea este 99 la sută efectuată. Urmează gardul împrejmuitor, pământ, gazon, ceea ce ar necesita un milion de lei”, declară Nicolae Catargiu, viceprimarul comunei Stâlpu.

Viceprimarul din Stâlpu spune că primăria este amenințată de faliment. FOTO Iulian Bunilă
Viceprimarul din Stâlpu spune că primăria este amenințată de faliment. FOTO Iulian Bunilă

Din păcate, primăria se află în imposibilitatea de a onora restul de plată, ca să încheie lucrările, din cauza scumpirii fără măsură a combustibililor și a materialelor de construcție. Facturile au devenit imposibil de achitat, spune viceprimarul din Stâlpu.

„O parte din cetățenii comunei Stâlpu au văzut condițiile de afară și am zis să creăm condiții ca în Vest. E ceva de neimaginat să ajungi să plătești asemenea sumă. Bugetul local nu permite în niciun caz să returnăm acești bani”, precizează viceprimarul comunei Stâlpu.

Dacă până în luna martie 2023, Primăria Stâlpu nu face rost de un milion de lei pentru a-și achita partea de coplată, va fi obligată să pună punct lucrării și să returneze inclusiv fondurile venite de la Uniunea Europeană. Perspectiva ar conduce la falimentarea primăriei, în care lucrează peste 20 de funcționari. În același pericol se află încă patru comune din județul Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite