Satele în care nunțile au ajuns doar amintiri. Bătrânii sunt nostalgici: „Erau horele mari, era o frumusețe“ VIDEO

0
Publicat:

Am putea pierde două milioane de locuitori în următorii ani, avertizează specialiștii. Statistica îngrijorătoare se vede cel mai bine în mediul rural. În județul Buzău, de exemplu, sunt comune unde înmormântările sunt la ordinea zilei. În schimb, nu au mai fost căsătorii de ani buni.

În satul Amara din comuna Balta Albă (Buzău) nu a mai avut loc nicio nuntă de peste un deceniu. Căminul cultural a fost modernizat și utilat cu toate cele necesare organizării de nunți, însă în ultimii ani nu a găzduit decât serbări și câteva botezuri.

Comunitatea din Amara îmbătrânește rapid. FOTO I. Bunilă
Comunitatea din Amara îmbătrânește rapid. FOTO I. Bunilă

În clădirea din centrul satului nu are cine să-și mai unească destinele, pentru că tinerii aleg să plece departe imediat ce împlinesc vârsta majoratului.

„Căminul nostru este renovat, are toate condițiile, este foarte frumos, dar din păcate nu are cine-l folosi. Bătrânii au murit, satul s-a rărit, tineretul a plecat. Copiii, dacă sunt plecați, fac la restaurante. Nu locuri de muncă, nu, nimic”, ne spune doamna Melanica, săteancă născută în Amara.

Motive ale depopulării sunt multe, însă pricipalul ar fi plecarea în masă a tinerilor din sat către orașe sau străinătate. Ar mai fi de vină îmbătrânirea populației și sărăcia care le taie elanul puținelor cupluri rămase în localitatea de baștină.

Dan este ajutat de un prieten să repare mașina. FOTO I. Bunilă
Dan este ajutat de un prieten să repare mașina. FOTO I. Bunilă

Daniel Ștefan are 23 de ani și este unul dintre puținii localnici ai satului Amara din generația sa. Învață mecanică auto, după ce a aflat că este mare nevoia în sat de un așa meseriaș. Trăiește dintr-un salariu câștigat în agricultură. Ar vrea să să-și întemeieze o familie și să facă nuntă, ca toată lumea, însă veniturile din prezent îl descurajează.

„Ceva simplu, nuntă cu familia, dar să fim noi cei dragi. Încă nu avem bani să facem așa ceva. Momentan este mai greu, pentru că abia reușesc să strâng bani să-mi ajut familia. Acum învăț mecanică pe o mașină pe care o am de opt luni”, ne mărturisește Daniel Ștefan.

În toată comuna Balta Albă nu s-a înregistrat anul trecut nici măcar o singură căsătorie, fenomen acutizat de faptul că majoritatea tinerilor au ales să plece în orașe și de faptul că mulți nu mai văd certificatul legal ca pe o prioritate.

„Nu mai sunt nunți. Înainte ne duceam și priveam la nunți, cum era pe vremuri la țară. Erau horele mari, era o frumusețe. Nimic nu mai e! Pustiu”, ne spune una dintre vârstnicele din satul Amara.  

Localnică din Amara FOTO I.B.
Localnică din Amara FOTO I.B.

„Puțin tineret mai am prin vecini. Am pe femeia asta, de la Constanța, mai sunt două femei, la câteva case. Încolo, numai bătrâni. Înmormântări, în schimb, aproape că nu se mai termină. Au murit câte doi, trei, pe săptămână. Se va alege praful de sat”, mărturisește o altă bătrână.

Localnică din Amara FOTO I.B.
Localnică din Amara FOTO I.B.

Nu doar în Balta Albă anul 2023 a fost unul fără nunți. O astfel de situație a mai fost întregistrată și în Bozioru, Mărgăritești, Pardoși și Ziduri.

Specialiştii în resurse umane susțin că satele se depopulează deoarece tinerii pleacă la orașe, unde au cu mult mai multe posibilități de angajare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite