Apa și păsările sălbatice revin în „deșertul” rămas după secarea unui lac de câmpie. Amara dă semne de vindecare FOTO

0
Publicat:

Lacul din Câmpia Râmnicului care secase complet în ultimii ani dă semne de vindecare. Apa începe să revină în bazinul natural de pe raza comunei buzoiene Balta Albă, aspect dovedit prin fotografii făcute cu drona. Suprafața pe care era lacul Amara devenise un peisaj deșertic, odată cu evaporarea apei dispărând zeci de specii de păsări acvatice.

Stârcul cenușiu, surprins de Radu Iftinoiu la Amara. SURSA Radu Iftinoiu
Stârcul cenușiu, surprins de Radu Iftinoiu la Amara. SURSA Radu Iftinoiu

Un fotograf îndrăgostit de plaiurile buzoiene, Radu Iftinoiu, cutreieră în lung și-n lat județul de la curbura Carpaților pentru a surprinde în imagini, fie cu drona, fie cu aparatul foto, cele mai frumoase locuri din ținut.

Cu mașina sa 4x4, Radu străbate frecvent drumuri dificile, prin păduri dese sau peste văi abrupte, în căutarea celor mai bune unghiuri. Zilele trecute, a ajuns în comuna Balta Albă, pe care o mai vizitase cu ceva vreme în urmă, pentru a filma de la înălțime urmările secetei care lăsase fără picătură de apă lacul Amara, aflat la granița județului Buzău cu Brăila.

Surpriza i-a fost mare când a observat că într-o porțiune din albie s-a acumulat din nou apă, posibil semn că lacul și-ar putea recâștiga aspectul de odinioară. Din cauza secetei pedologice, fundul bălții se uscase complet, imaginile deșertului gri devenind virale pe rețelele de socializare.

„Lacul Amara, comuna Balta Albă, județul Buzău, se pare că își revine la viață! A secat complet în ultimii ani, din cauza secetei”, scrie râmniceanul Radu Iftinoiu în descrierea setului de 15 fotografii postate pe Facebook, prin care își ilustrează povestea.

În câteva cadre apar și păsări sălbatice, precum rațe, cocori și stârci. Bâtlanul, așa cum mai este cunoscut stârcul cenușiu, este o pasăre mare, cu pene de culoare gri și un cioc lung și ascuțit. Aceste păsări sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a vâna pești în ape puțin adânci, folosindu-și ciocul lung și ascuțit pentru a prinde prada.

Stârcii cenușii pot fi găsiți într-o varietate de habitate umede, precum bălți, mlaștini, și malurile râurilor sau lacurilor. Niciuna dintre aceste specii acvatice nu a mai fost văzută în perimetrul mărginit de malurile lacului Amara, în ultimii patru, cinci ani.

„Lacul a început să sece dinspre maluri, unde sunt porţiunile mai uscate. A fost un paradis al păsărilor sedentare sau călătoare, pentru că insula din mijloc cu stuf oferea protecţie contra dăunătorilor şi chiar a vânătorilor”, declara în 2022 Macovei Ureche, un profesor de geografie din zonă.

Balta Amara, din judeţul Buzău, se întinde pe o suprafaţă de peste o mie de hectare. Din cauza secetei extreme, dar şi a lipsei alimentării constante cu apă, din izvoare subterane și râul Buzău, al cărui curs a fost mutat la distanță mare, lacul a secat complet în vara anului 2022.

Uscăciunea a început să pună stăpânire pe albia lacului din Câmpia Râmnicului în urmă cu peste patru ani. Pe o filmare cu drona, realizată în 2020, apar deja semne că nivelul apei din baltă scade, fiind vizibile porțiuni secate în apropierea malurilor. Apa avea să se evapore complet în următoarele luni, după o iarnă fără ninsori și secetă neîntreruptă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite