Roşiile de import crescute pe pământ românesc câştigă teren în pieţele buzoiene
0Când nu importăm legume din străinătate, importăm plantele care le produc. În ultima vreme, legumicultorii preferă seminţele de tomate din import în detrimentul celor româneşti. În acest fel oferă cumpărătorilor roşii aspectuase dar fără niciun gust.
Specialiştii sunt de părere că dezinteresul pentru cercetare a dus la acest fenomen. Buzău 1600, Buzău 22, Siriana, Carisma, Cristinica, sau Darsirius sunt doar câteva din soiurile de tomate care până nu demult duceau numele Buzăului peste hotare prin gustul şi calităţile lor nutritive. În ultima vreme însă, chiar şi printre cultivatori, locul lor a fost luat de Marisa, Arleta, Hector, Cabinet sau Izmir, hibrizi de tomate impotaţi din Olanda sau Bulgaria.
“Pe tarabele din pieţele româneşti găsim din ce în ce mai puţine tomate româneşti şi din cauza faptului că a scăzut foarte mult interesul pentru cercetare. Avem soiuri bune, calitative dar dacă nu continui să lucrezi la ele este normal să pierzi teren în faţa celor care se ocupă numai de acest lucru. Ceea ce este însă foarte important este faptul că tomatele noastre româneşti nu suferă nicio modificare genetic. De asemenea, vinovaţi suntem şi noi cumpărătorii pentru că prefrăm imaginea în locul gustului. Am ajuns să cumpărăm pentru ochi, nu pentru gust”, ne-a declarat inginerul Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Experimentală Buzău.
Chiar şi vânzătorii din pieţe recomandă cu căldură tomatele din străinătate. “Eu vând roşii din Turcia şi sunt foarte bune. Au acelaşi gust şi arată la fel de bine ca cele româneşti”, ne-a spus Mioara Călin, o vânzătoare din Piaţa Centrală.
Cu toate acestea, mai sunt producători care se încăpăţânează să cultive şi să vândă roşii româneşti. Mulţi dintre ei fac chiar şi bulion pe care îl vând în pieţele din Buzău. “Eu cultiv numai roşii româneşti din soiuri româneşti. Chiar dacă mai sunt puţini clienţii care cumpără pentru gust şi nu pentru aspect, eu nu îmi stric marfa. Marfa frumoasă o vând pe piaţă iar roşiile care sunt mai mici le fac bulion şi îl vând aici în piaţă cu 5 lei sticla. Oamenii care cumpără de la mine au garanţia calităţii”, spune tanti Lenuţa, o femeie din piaţă.
Tehnologiile de cultivare a legumelor şi fructelor s-au modernizat în ultimii ani, din dorinţa producătorilor de a scoate recolte-record. Tratate, roadele pământului capătă un aspect cu mult îmbunătăţit, dar consumul acestor produse fără valoare nu le oferă consumatorilor nicio satisfacţie. Mai mult decât atât, oamenii pot suferi de pe urma consumului acestor legume. Specialiştii atrag atenţia că nu toate roşiile sunt hrănitoare, iar consumul lor nu aduce niciun beneficiu sănătăţii.