Riscurile la care se expun cei ce imită pe TikTok personaje din jocuri video. Explicațiile unui psihiatru VIDEO

0
Publicat:

Live-urile NPC, adică Non Playable Character, este noul trend care ia amploare pe platforma TikTok. Utilizatorii stau în direct pe aplicație ore întregi și imită personaje din jocuri video. În România, sunt zeci de creatori de conținut care au intrat în acest joc. Tendința aceasta poate duce la tulburări psihice, cred specialiștii.

image

Utilizatorii au anumite reacții când primesc un cadou, adică echivalentul unei sume de bani. Spun ceva sau fac o anumită acțiune, iar reacția, care este una la comandă, diferă în funcție de cadoul primit și uneori chiar de la un utilizator la altul.

„Viața pe internet, dependența de internet, utilizarea lui excesivă creează monstruozități. Nu mă îndoiesc că sunt persoane a căror personalitate este cât se poate de asimetrică, de patolocică, oameni care nu au niciun pic de critică la ceea ce fac, la felul în care se expun, felul în care mimează, felul în care silabisesc, solilocvează, sunt elemente care frizează patologicul”, spune medicul Maria Cristache, psihiatru din Buzău.

Zeci de creatori de conținut din țara noastră obișnuiesc deja să intre în direct și să se comporte ca niște personaje din jocuri video. Stau ore în șir pe live și, în funcție de cadourile pe care le primesc, au câte o reacție.

Atunci când repetă de exemplu sintagma „Trandafir mirositor”, personajul nostru primește un cadou sub forma unui sticker care înfățișează un trandafir. Când primește o o înghețată, spune de exemplu: „Mmm, ce înghețată bună, asta-i, cred, cu căpșună”. Printre cei care joacă Non Playable Character, cea mai populară pare a fi rostirea sunetului „Gheghe”, pe care îl reproduc atunci când primesc cadouri.

Un creator de conținut din România, care are un cont pe TikTok cu 1,7 milioane de urmăritori, a vrut să vadă câți bani se câștigă într-o astfel de expunere în direct. S-a comportat ca un personaj din jocuri video timp de două ore, perioadă în care a avut constant peste o mie de privitori. Dintre aceștia, o parte ofereau și cadouri, care se transformă în bani. A câștigat în jur de 319 lei, pentru cele două ore de live.

„Sunt ferm convins că sunt persoane mânate dorința de câștig rapid, fără prea multă muncă. Faptul că recurg la asemenea expunere și că ajung să scoată sunete, onomatopee, uneori care imită și regnul animal și elementele din natură, dar într-un mod bizar și anormal, denotă faptul că această experiență pe internet, care se cheamă TikTok, sau NPC, nu este decât o provocare în a cultiva elemente cât se poate de anormale ce țin de structura psihicului uman”, este de părere psihiatrul Maria Cristache.

TikTok câștigă o parte din banii tranzacționați de către cei care fac acest tip de conținut. În secțiunile de comentarii, utilizatorii NPC sunt aspru criticați. Oamenii îi îndeamnă să meargă la muncă, pentru că live-urile pe TikTok sunt considerate ca fiind o formă de cerșetorie. Medicii psihiatri au și ei multe de zis despre acest trend, mai ales despre riscul care îi pândește pe cei care devin dependenți de acest joc online.

„În timp, ar putea să le cauzeze o îngustare a eului, o îngustare a stării de conștiență, a criticii, a tot ce înseamnă relaționare normală, firească, omenească și socială, în primul rând, pentru că nu se poate să trăim numai scoțând sunete, onomatopee, grimase și gesturi pantomimice care să traducă o profunzime a gândirii și a normelor umane în care suntem formați și educați. Nu mai au critică asupra expunerii pe care o fac, chiar dacă e și plătită. Au mai fost situații cu jocuri imitabile, cum sunt cele cu actul suicidar”, spune Maria Cristache (foto jos).

image

Popularitatea trendului se observă și în numărul de etichetări. Pe TikTok, atunci când cauți #npcromania apar peste 1,7 milioane de vizualizări.

„Odată făcute testele, psihometria repetată și dusă la o scară cât să cuprindem tot mentalul unui asemenea individ, este imposibil ca examinarea, psihometria, să nu scoată la iveală elemente de patologic. Clar tulburări de conduită, până în 18 ani, tulburări de comportament”, spune psihiatrul buzoian.

Noul trend este răspândit și în alte țări, de unde a fost împrumutat și de utilizatorii care produc conținut pe TikTok în România. Acest tip de live, NPC, a luat naștere undeva în anul 2022, conform BBC.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite