Semnele care anunță poliartrita reumatoidă. Femeile sunt mai predispuse la această boală autoimună și inflamatorie

0
Publicat:

Poliartrita reumatoidă, o boală autoimună și inflamatorie care poate afecta nu doar articulațiile, ci și alte părți ale corpului, afectează un număr mare de persoane, mai ales femei. Principalele simptome ale poliartritei reumatoide includ durere, redoare și tumefacție articulară. 

FOTO Everyday Health
FOTO Everyday Health

Zilnic, primește diagnosticul de poliartrită reumatoidă cel puțin un pacient dintre cei care ajung la cabinetul de reumatologie din ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună și este cea mai frecventă afecțiune reumatică de tip inflamator, care poate afecta nu doar articulațiile, ci și alte părți ale corpului. Diagnosticul precoce este esențial pentru a preveni leziunile osteo-articulare ireversibile, spune dr. Mihaela Neamțu, medic primar reumatolog în Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Nu trebuie ignorate principalele simptome ale poliartritei reumatoide, cum ar fi durerea, rigiditatea sau dificultatea în mișcarea articulațiilor, în special dimineața sau după perioade prelungite de inactivitate, și tumefacția articulară.

„Semnele și simptomele de debut nu trebuie ignorate și prezentarea la medicul de familie, care ulterior îndrumă pacientul către medicul specialist, ar trebui făcută cât mai rapid. Principalele simptome sunt durerea, redoarea matinală și tumefacția articulară. Durerea articulară are caracter inflamator”, precizează medicul Mihaela Neamțu.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, alterarea mecanismelor imunității înnăscute și dobândite reprezentând principala caracteristică a bolii. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații, boala poate apărea la orice vârstă, dar mai frecvent între 40 și 60 de ani. Mai contează factorul ereditar, fumatul, expunerea profesională la praf de cărbune, granit, siliciu și obezitatea.

Diagnosticul poliartritei reumatoide se bazează pe investigații biologice și imagistice, care trebuie coroborate cu datele clinice, spune medicul buzoian. În acest sens, specialiștii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău utilizează o serie de explorări paraclinice care ajută la stabilirea unui diagnostic cert și precoce al bolii.

„Există o serie de explorări biologice, inclusiv examenul lichidului sinovial, care, alături de  explorările imagistice, respectiv examen radiologic, ecografic sau RMN, duc la stabilirea unui diagnostic cert și precoce al bolii. Toate aceste investigații paraclinice trebuie coroborate cu datele clinice”, spune medicul Mihaela Neamțu.

image

Cauzele exacte ale poliartritei reumatoide nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că rezultă dintr-o combinație complexă de factori genetici și de mediu. Studiile arată că femeile sunt mai predispuse la poliartrită reumatoidă decât bărbații.

În prezent, există o varietate de opțiuni terapeutice disponibile, care trebuie instituite prompt pentru a asigura un control eficient al bolii.

Tratamentul farmacologic reprezintă baza abordării terapeutice a poliartritei reumatoide și a cunoscut progrese semnificative în ultimii ani. Obiectivele principale ale tratamentului sunt ameliorarea simptomelor, prevenirea leziunilor articulare și menținerea funcției articulare și a calității vieții pacienților.

În concluzie, poliartrita reumatoidă este o afecțiune complexă, dar cu diagnostic precoce și tratament adecvat, pacienții pot beneficia de o viață mai bună și de prevenirea leziunilor articulare ireversibile.

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite