Răsturnare de situaţie în cazul elevilor din Ziduri: au avut gastro-enterită, cauzată de apa din curtea şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au fost externaţi a doua zi din spital   Foto arhivă adevarul.ro
Elevii au fost externaţi a doua zi din spital   Foto arhivă adevarul.ro

Îmbolnăvirea elevilor din Ziduri a fost cauzată de apa din curtea şcolii şi nu de vreunul dintre alimentele oferite prin programul ”Cornul şi laptele”. Aceasta este concluzia autorităţilor buzoiene, care au anunţat într-o conferinţă de presă că iaurtul consumat de cei 18 elevi care au ajuns la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat cu simptome specifice unei toxinfecţii alimentare nu a fost alterat, infestat sau ieşit din termenul de garanţie.

Alimentele din programul „Cornul şi laptele”, servite copiilor de la Şcoala Gimnazială Zoiţa, erau conforme, au arătat rezultatele analizelor de laborator efectuate pe probele de alimente ridicate din şcoală de către inspectorii sanitar-veterinari. 

Potrivit DSP, elevii ar fi consumat apă nepotabilă din curtea şcolii sau ar fi folosit-o pentru igienă, contaminând alimentele. Atunci inspectorii de sănătate publică au realizat că este vorba nu despre o toxinfecţie alimentară ci despre o gastro-enterită. „Putem spune că a fost un episod de gastro-enterită generat probabil de calitatea apei menajere, singura sursă de apă fiind cea din grupul sanitar unde există un foraj propriu nesupus testării periodice şi la care s-au identificat bacterii coliforme”, a declarat dr.Carmen Scântei, medic la DSP Buzău. 

Pe de altă parte, primarul comunei Ziduri, Nicolae Nedelcu, nu este de acord cu rezultatele analizelor declarând că elevii cunoaşteau că apa este nepotabilă fiecare aducându-şi de acasă în sticluţe apă de băut. 

Verificări suplimentare au realizat şi gestionarii programului „Cornul şi laptele”, din documente reieşind faptul că produsele sunt conforme şi în termen de valabilitate

Săptămâna  trecută, un număr de 18 copii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani au început să se simtă rău la şcoala din satul Zoiţa, comuna Ziduri, acuzând dureri abdominale şi stări de vomă. Copiii au declarat că au început să se simtă rău după ce au băut iaurt la şcoală. 

Ei au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, unde au rămas internaţi 13 dintre ei. Inspectori şcolari, de sănătate publică dar şi specialişti ai DSV au ajuns la şcoala unde s-au semnalat îmbolnăvirile pentru a verifica produsele consumate de copii în pauza mare. 

Au fost prelevate probe din iaurt şi corn pentru a fi supuse unor analize. Testele au fost realizate în laboratorul propriu al Direcţiei Sanitar-Veterinare Buzău şi au indicat că alimentele nu au fost infestate cu vreo bacterie sau microb şi nici nu s-au alterat din cauza condiţiilor de păstrare. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite