Protest pe drumul european cel mai tranzitat de camioanele cu cereale din Ucraina VIDEO

0
Publicat:

Fermierii din Buzău au organizat, vineri, un protest pe drumul național DN2 E85. În timpul marșului cu utilaje agricole, fermierii au blocat temporar traficul camioanelor încărcate cu cereale din Ucraina, pe drumul tranzitat frecvent de acestea.

Peste o sută de utilaje agricole au circulat încolonate pe șoseaua europeană E85. Traficul rutier pe șoseaua care leagă Muntenia de Moldova a fost perturbat timp de aproape 30 de minute.

Nu întâmplător s-a mărșăluit pe DN2 E85. Este un gest simbolic, spun fermierii, deoarece acest drum este tranzitat frecvent de camioanele din Ucraina încărcate cu cereale și alte produse agricole.

Fermierii buzoieni acuză faptul că afacerile le-au fost afectate serios după izbucnirea războiului din Ucraina. Ei spun că, în urma unor facilități acordate fermierilor din această țară, grânele dar și alte produse agricole ale acestora sunt comercializate la prețuri mult mai mici decât cele practicate în țara noastră.

Importul de cereale din Ucraina, la preț de dumping, nu este singura nemulțumire a fermierilor. Potrivit unei decizii a Comisiei Europene, România va primi de la UE compensații de 10 milioane euro, față de 30 milioane euro, în cazul Poloniei, sau 16 milioane euro, cât a primit Bulgaria.

Unii dintre protestatari spun că vina principală o are ministrul agriculturii, Petre Daea. Alții, în schimb, spun că toată clasa politică este responsabilă pentru starea actuală a agriculturii românești.

Vineri, un protest al fermierilor a avut loc și în fața Prefecturii Buzău. Aproximativ 70 de agricultori, din tot județul, dotați cu fluiere și pancarte, și-au exprimat nemulțumirile în stradă.

Protestatarii au fost întâmpinați de către prefectul județului, Daniel Țiclea. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a spus fermierilor că le înțelege supărarea și i-a asigurat că va face tot ce-i stă în puteri să îi ajute.

Proteste similare ale producătorilor agricoli au avut loc în alte 18 județe din țară, la inițiativa unor asociații de fermieri, membre afiliate la Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite