Protest de amploare al fermierilor cu sute de utilaje agricole la punctul de frontieră Oancea. „Pur și simplu ne distrug”

0
Publicat:

Sute de fermieri din județul Galați au ieșit în stradă cu utilajele agricole în semn de protest față de importurile de grâu din Ucraina. Agricultorii spun că se află în pragul falimentului și cer Guvernului să ia măsuri pentru a împiedica vânzarea la prețuri ridicole a grâului.

Fermierii au participat la protest cu sute de utilaje agricole FOTO captură video
Fermierii au participat la protest cu sute de utilaje agricole FOTO captură video

Fermierii din județul Galați au protestat vineri, 7 aprilie, în vămile de la Oancea și Giurgiulești față de prețurile extrem de mici la care se vinde grâul adus din Ucraina.

„Protestăm la adresa Guvernului în legătură cu importurile de grâu din Ucraina.  Vin de acolo cantități foarte mari, fără niciun fel de taxe, la preț foarte mic, cu care noi nu putem să concurăm. Ei, ucrainenii cumpără motorina și îngrășămintele la jumătate de preț față de cât cumpărăm noi în România. La ei, salariile sunt la jumătate, iar taxele mai mici. Pur și simplu ne distrug, ne duc la sapă de lemn, spune un agricultor.

Producătorii agricoli susțin că pe piață s-a creat o anomalie: grâul a ajuns să se vândă la un preț ridicol, dar făina și pâinea s-au scumpit.

„Am ajuns să nu ne mai dea nimeni nici măcar un leu pe kilogramul de grâu. Cică îl iau mai ieftin de la ucraineni. Păi, dacă îl iau mai ieftin, de ce făina și pâinea sunt mai scumpe decât în toamnă, când grâul se vindea în România cu 1,5-1,7 lei pe kilogram? De ce acuma, când vine din Ucraina cu sub un leu, toate sunt mai scumpe? Ceva nu se leagă. Undeva e ceva putred”, susține un alt agricultor.

Agricultorii spun că riscă falimentul din cauza importului de grâu din Ucraina FOTO captură  video
Agricultorii spun că riscă falimentul din cauza importului de grâu din Ucraina FOTO captură video

Oamenii au ajuns la exasperare și susțin că nu pot vinde la grâu la un preț mai mic decât cel de producție pentru că ajung la faliment.

„Cum să vând grâul cu 90 de bani, cât oferă acum angrosiștii? Pe mine m-a costat 1,2 lei pe kilogram să-l produc. Cum să dau în pierdere? Dacă nu era importul ăsta necontrolat din Ucraina, ne descurcam. Supraviețuiam. Așa, ne ducem de râpă, nu o să mai avem cum lucra pământul, o să fie plină România de pârloage. De unde bani să fac semănăturile de primăvară dacă nu am cui vinde grâul la un preț care să-mi acopere cheltuielile?”, explică un femier.

„Intermediarilor le merge grozav”

Fermierii gălățeni spun că cei mai avantajați de actuala situație sunt intermediarii, care profită ca să facă bani pe munca lor.

„Unii fac averi mari speculând situația. Intermediarilor le merge grozav. Dar ce facem noi, fermierii? Dacă nu ia măsuri urgente, Guvernul o să se pomenească în scurtă vreme că n-o să mai vrea nimeni să facă agricultură. Fermierii dau faliment unul după altul. Ce au de gând ăștia? Să ne distrugă complet?”, se întreabă retoric un agricultor.

Producătorii agricoli susțin că situația amintită nu este valabilă doar la grâu, ci la mai multe mărfuri importate din Ucraina la prețuri neconcurențiale.

„Să știți că nu-i numai la cereale situația. Am cunoștințe care spun că la fel se întâmplă cu o mulțime de mărfuri care în Ucraina se produc mai ieftin decât la noi pentru că motorina e ieftină tare la ei, cam cât ar veni 4 lei la noi, curentul e ieftin, taxele sunt mai mici. Cică nu mai fac față nici producătorii de fier beton, de cărămidă. Toți zic că angrosiștii cer să scadă prețurile de livrare că altfel iau marfa din Ucraina. Ne distrugem țara, pur și simplu!”, este strigătul de disperare al unui alt femier.

„Vâjâie pe șosele mii de tiruri de la Ucraina. Ne distrug fermierii, dar ne fac praf și drumurile. Pe ei nu-i întreabă nimeni de greutate pe osie. Pe ai noștri îi verifică la sânge. Nu e corect ce se întâmplă”, spune un agricultor.

Producătorii agricoli gălățeni cer măsuri ferme din partea Guvernului pentru a opri importurile de grîu ucrainean și a-i salva astfel de la faliment.

„Spun unii că ucrainenii dau acum cu cât or da grâul, nu le mai pasă, că le-a promis guvernul lor că o să le dea subvenție să acopere diferența. Vor numai să vândă tot, să golească depozitele. Ne distrug pe noi pentru că statul nostru nu pricepe că trebuie să ne apere. Nu-ți lași agricultura ta să moară pentru a-i ajuta pe alții. Da, să-i ajutăm, dar să nu-i distrugem pe ai noștri”, susține un alt femier.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite