Prima recoltă de căpșuni „de iarnă” la Buzău. Se cultivă cu ajutorul unui sistem automatizat, fără pământ

0
Publicat:

Vom savura gustoasele căpșune românești nu doar vara, când e vremea lor, ci și iarna. Fructele provin din ferme ultramoderne, care asigură climatul perfect culturilor indiferent de vremea de afară. O astfel de seră, complet automatizată, în care cresc căpșune tot timpul anului, tocmai a fost pusă pe picioare de doi tineri din județul Buzău.

Căpșunele sunt din soiul Amandine. FOT Iulian Bunilă
Căpșunele sunt din soiul Amandine. FOT Iulian Bunilă

Interesant este mai ales modul în care aceștia produc fructele. Căpșunele de la Buzău nu sunt cultivate în sol, ci într-un substrat organic din nucă de cocos. Primele fructe s-au copt, iar recolta este deja contractată de un supermarket.

Andra și Cătălin erau în anul doi la Agronomie atunci când au decis să-și facă o seră de ultimă generație, după un model francez, în care fructele se coc tot timpul anului. De la idee la planul de afaceri a fost un singur pas. Investiția s-a ridicat la un milion de euro, iar banii necesari au fost obținuți prin fonduri europene.

„Ideea ne-a venit în facultate. Aveam un domn director foarte drăguț care ne-a povestit despre fondurile europene și am început să ne uităm pe internet, să vedem tot felul de chestii, sere de roșii, de căpșuni, în afară”, ne mărturisește Andra Luiza Constantin.

Andra administrează ferma împreună cu asociatul ei, Cătălin. FOTO Iulian Bunilă
Andra administrează ferma împreună cu asociatul ei, Cătălin. FOTO Iulian Bunilă

Drumul spre succes nu a fost deloc ușor pentru cei doi tineri. Au reușit ca înainte de terminarea facultății să înființeze sera, în comuna buzoiană Săhăteni. Construcția se întinde pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați și este complet automatizată.

„Sera este una de model hidroponic, produs în Franța, sută la sută automatizată. Noi suntem aici doar pentru a observa planta și pentru a interveni cu tratamentele necesare, pentru a combate boli, mai puține, pentru că fiind platate în nucă de cocos am scăpat de bolile solului”, declară Cătălin Mihalcea.

Cătălin este unul dintre cei mai tineri întreprinzători buzoieni. Foto Iulian Bunilă
Cătălin este unul dintre cei mai tineri întreprinzători buzoieni. Foto Iulian Bunilă

Aparatura de ultimă generație le permite proprietarilor să controleze, printr-o aplicație, tot ce se întâmplă în seră, de la climă până la umiditate, inclusiv de la distanță.

„Putem vedea temperatura ambientală, umiditatea, temperatura la nivelul rădăcinilor plantelor, viteza vântului, lucșii care sunt afară”, ne explică tânărul proprietar al fermei.

image

Înteresant este și modul în care sunt cultivate fructele. Căpșunele de la Buzău nu cresc în sol, ci într-un substrat organic din nucă de cocos. Au scăpat astfel de dăunători iar fructele sunt sănătoase și extrem de aromate.

„Noi am ales soiul Amandine deoarece este foarte cunoscut pentru forma fructului, pentru miros. Este o căpșună foarte lucioasă, un soi productiv, care față de alte soiuri este destul de în regulă ca preț”, declară Andra Luiza Constantin

image

Primele fructe s-au copt încă din luna aprilie, iar căpșunile sunt culese, cu grijă, fruct cu fruct. Totul merge foarte repede pentru că plantele sunt cultivate la o înălțime de un metru și jumătate, perfect pentru culegătorii care nu mai sunt nevoiți să se aplece pentru a aduna fructele.

În total se culeg aproape patru tone în fiecare lună, iar producția este deja contractată de un supermaket care are magazine în Buzău, Focșani și Ploiești.

Tinerii întreprinzători nu duc lipsă de clienți și spun că, pentru a face față comenzilor, vor mai înființa o cultură de căpșuni și pe sol, în câmp, iar în viitor vor să mai construiască o seră cu o suprafață dublă decât cea pe care o dețin deja.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite