Prazul cu gust de usturoi. Face parte din flora spontană, iar cercetătorii speră să impună planta în ferme și grădini

0
Publicat:

Un soi de praz cu gust de usturoi este studiat de cercetătorii buzoieni de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV). Planta a fost descoperită în flora spontană din Pădurea Crâng, cel mai mare parc din Buzău, iar de cinci ani este studiată. Potrivit cercetătorilor buzoieni, planta este rezistentă la dăunători și are un potențial ridicat de producție.

Prazul cu gust de usturoi crește în flora spontană. FOTO I. Bunilă
Prazul cu gust de usturoi crește în flora spontană. FOTO I. Bunilă

Planta descoperită în parcul buzoian este o specie sălbatică de praz, dar care poate fi confundat ușor cu usturoiul. Crește și acum în flora spontană din pădure și poate fi întâlnită la tot pasul.

„Aici avem o plăntuță de praz sălbatic pe care l-am întâlnit numai aici în Codrii Vlăsiei. Frunzele prazului miros și au gust de usturoi, chiar dacă planta provine din altă familie botanică”, ne arată cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.

image

Pădurea Crâng, unde a fost descoperită această plantă, reprezintă ultima bucată păstrată din Codrii Vlăsiei, o pădure deasă care acoperea actualul teritoriu al municipiului Buzău. Cercetătorii buzoieni au început să studieze mai atent această plantă în urmă cu cinci ani.

„Ce am determinat până acum e că este o plantă sălbatică, endemică, cu o aromă puternică de usturoi, dar care este înregistrat ca praz”, explică cercetătorul Costel Vânătoru.

image

Echipa care studiază această plantă nu a reușit să-i afle deocamdată vechimea. Ar putea avea câteva sute de ani de când crește în această zonă. Asta, pentru că planta este rezistență la boli și dăunători, iar în pădure a găsit un sol propice.

„Ne-a atras atenția  faptul că este o plantă rustică. Aceasta nu este atacată de agenții patogeni specifici speciei și practic este mai rezistentă. Având în vedere că face parte din arealul de biodiversitate al pădurii seculare Crâng se pare probabil că este de zeci de ani, dacă nu de sute de ani aici”, precizează Bianca Mușat, cercetător în cadrul BRGV Buzău.

image

Cercetătorii buzoieni din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale vor să înmatriculeze această plantă ca fiind genotip specific românesc. O vor prezenta în premieră la un important congres european de horticultură.

Prazul cu gust de usturoi nu este singura descoperire importantă pe care cercetătorii Băncii de Gene au făcut-o în pădurea Crâng. Tot aici există și un soi unic de lalea sălbatică, soi care nu mai crește nicăieri în țară.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite