Cea mai mare „mină urbană” din România și recordurile ei. Ce metale rare și prețioase extrage și prin ce metode

0
Publicat:

La Buzău funcționează de 15 ani, pe platforma industrială Frasinu, cea mai mare companie românească de reciclare a echipamentelor electronice, inclusiv telefoane. Dotată cu instalații avansate, unitatea poate separa și colecta absolut toate elementele dintr-un aparat, inclusiv metalele prețioase.

Telefoanele conțin metale prețioase. FOTO I. Bunilă
Telefoanele conțin metale prețioase. FOTO I. Bunilă

Recent, compania care colectează deșeuri electronice a transmis că a recuperat dintr-un milion de telefoane o cantitate de 35 de kilograme de aur și 350 de kilograme de argint. Metalele recuperate din telefoane, dar și din alte echipamente electronice, sunt reutilizabile.

Telefoanele sunt dispozitivele cu cea mai mare rată de înlocuire, de aici și generarea în exces a deșeurilor, transmit reprezentanții firmei buzoiene. Din același lot de un milion de telefoane intrate pe linia de reciclare, a fost extrasă, de asemenea, o cantitate de 15 kilograme de paladiu.

Paladiul este un metal alb-argintiu, rar și prețios, folosit în unele contacte electronice datorită rezistenței sale la coroziune și stabilității sale într-o gamă largă de temperaturi. De asemenea, este utilizat în unele componente de conectare și în unele tipuri de senzori.

Totuși, utilizarea sa în industria electronică este mai limitată în comparație cu alte domenii. În industria auto, este utilizat pentru catalizatorii de conversie a emisiilor de gaze de eșapament în gaze mai puțin poluante.

De asemenea, este folosit în bijuterii datorită aspectului său strălucitor și rezistenței la coroziune. Paladiul face parte din aceeași grupă cu platina și ruteniul și prezintă proprietăți chimice și fizice similare cu acestea.

image

Grupul de companii de pe platforma industrială Frasinu este cea mai mare mină urbană din România. „Mina urbană” este termenul care definește, mai nou, platformele care închid circuitul de reciclare prin valorificarea componentelor, precum plasticul, sticla sau metalele.

Sticla, plasticul, cuprul, fierul sau freonul sunt câteva dintre materiile prime obținute de cel mai mare reciclator din sud-estul Europei.

Fabrica din Buzău colectează și reciclează toate tipurile de deșeuri alimentate electric sau cu baterii. Deșeurile provin de pe piața locală, de la operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilității producătorului, retaileri de electronice și electrocasnice, firme de salubritate, colectori, cât și prin contracte cu mari producători.

Metalele care provin din circuite și cabluri merg la retopit, sticla este refolosită și ea, plasticul este măcinat și trimis spre liniile pentru producerea de granule sau fibre sintetice. Fiecare obiect este refolosit într-un procent foarte mare, de peste 90 la sută.

Compania buzoiană acordă, de asemenea, o atenție deosebită pentru recuperarea substanțelor periculoase, inclusiv uleiuri, agenți refrigeranți și de expandare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite