Motivul pentru care spitalele suport COVID-19 trebuie să beneficieze de serviciile unor psihologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Cristache este medic psihiatru
Maria Cristache este medic psihiatru

Pandemia de coronavirus lasă în urmă traume adânci pentru numeroşi pacienţi care se luptă cu boala. Ba chiar, spun experţii, poate genera o adevărată criză a sănătăţii mintale. La clinicile de psihologie şi psihiatrie ajung tot mai mulţi pacienţi care au fost infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 şi care acuză stări de depresie.

Teama de coronavirus se poate transforma într-o depresie mai gravă decât pare la prima vedere. 

„Avem două categorii de pacienţi: cei care trăiesc tot timpul teama infectării şi cei care au făcut boala. Din cauza faptului că spitalul românesc construit în anii `80 nu a fost pregătit pentru asemenea eventualitate probabil şi pentru că legiuitorii noştri nu s-au gândit că omenirea poate traversa o asemenea situaţie, mulţi pacienţi care au avut COVID-19 vin şi ne relatează simptome, situaţii traversate şi în plan mental, nu numai emoţional, care ne dau de gândit”, spune Maria Cristache, medic primar psihiatru.

Mulţi dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus dezvoltă anumite forme de anxietate încă din primele zile de spitalizare, situaţie în care este nevoie de consiliere din partea unor psihologi cu experienţă.

Maria Cristache, unul dintre cei mai cunoscuţi medici psihiatri din Buzău, spune că ar fi necesar ca toate spitalele suport COVID-19 să beneficieze de serviciile unor psihologi. 

„E nevoie mai mare decât oricând de psihologi, de persoane care să consilieze aceşti oameni care, sigur, numai ajungând într-un spital destinat coronavirusului, văzând suferinţă şi situaţii limită, când oamenii nu au cum să nu traverseze sentimentul morţii iminente, trăiesc o experienţă dură, traumatizantă, pe care nimeni nu şi-ar dori-o”, declară medicul buzoian. 

Psihiatrul buzoian Maria Cristache spune că oamenii au devenit mai anxioşi imediat ce au început să realizeze că boala care afectează tot globul este din ce în ce mai agresivă şi greu de combătut.

„Persoanele cu o anumită structură psihică cu greu pot să-şi controleze emoţiile. Faptul că se moare într-un ritm alert, că nu se întrezăreşte o rezolvare, apasă atât de tare psihic încât oamenii nu mai văd niciun motiv de bucurie, îşi simt existenţa la răscruce şi văd ieşire doar prin gesturi extreme. Până când nu vom găsi vaccinul eficient care să permită imunizarea în masă a populaţiei, nu există raţiune care să te facă să crezi că fenomenul va fi stăpânit”, spune medicul Maria Cristache.

Potrivit medicului buzoian, în ultima vreme s-a constatat o creştere a numărului de prezentări la cabinetele de psihiatrie, din cauza stărilor de anxietate pe care pacienţii le asociază cu restricţiile sanitare şi frica de infectare cu noul coronavirus.

Specialiştii mai spun că, în perioada pandemiei, sunt vulnerabile în faţa depresiei şi cadrele medicale care îngrijesc pacienţi cu coronavirus.

Vă recomandăm să mai citiţi:

„Tyson de la Buzău” a fost reţinut pentru deţinere ilegală de arme. A ascuns un pistol într-un cimitir VIDEO

Scandal la mall. Un tânăr recalcitrant a fost scos de poliţie din mâinile agenţilor de pază VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite