Mii de elevi buzoieni, fără manuale pe bănci în prima zi de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geta Burducea, inspector general al ISJ Buzău
Geta Burducea, inspector general al ISJ Buzău

Astăzi a început anul şcolar, însă nu toţi elevii vor avea după ce învăţa. Manualele şcolare noi pentru elevii de clasa I si a II-a, atat în format print, cat în format digital, nu vor ajunge în şcoli cel puţin o lună după debutul anului şcolar. Motivul: editorii au depus contestatii la licitaţia privind tipărirea manualelor şcolare iar în cel mai optimist scenariu, procedura va dura cel puţin o lună.

Elevii de clasa a I-a şi a II-a au început şcoala fără manuale pe bănci, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, săptămâna trecută, să continue procedura pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare pentru primele două clase. Decizia a fost luată după ce editorii au depus 17 contestaţii referitoare la modul în care s-a organizat licitaţia pentru manualele scolare de clasa I-a si a II-a. 

Situaţia, spun şefii învăţământului buzoian, ar putea dura cel puţin o lună, timp în care elevii vor întâmpina dificultăţi în învăţare. „O lună de zile sigur nu vom avea manuale pentru clasele mici. Noi am hotărât ca la clasa I să se lucreze după aceleaşi metode ca la clasa pregătitoare, cu fişe de lucru şi diferite alte materiale procurate tot de cadrele didactice. La clasa a II-a să se folosească aceeaşi etapă, plus lucru după manualele mai vechi. Deci copiii vor avea ce să facă la clasă pentru că profesorii au fost instruiţi”, a declarat inspectorul general al inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău, Geta Burducea.

În acest an, în premieră, elevii din clasele a I-a şi a II-a vor primi şi manuale scolare în format digital. Dacă manualele tipărite mai aşteaptă până să fie tipărite şi distribuite în şcoli, dascălii şi parintii copiilor îşi pun speranţa în manualele digitale, dar în unele clase lipsesc calculatoarele, respectiv videoproiectoarele necesare. 

Manualele digitale vor putea fi accesate online, pe platforma www.manuale.edu.ro. Platforma va conţine o aplicaţie software dedicată, care va cuprinde, într-o bibliotecă virtuală, variantele online ale manualelor şcolare pentru toate disciplinele şi modulele de pregătire. Ele vor cuprinde atât conţinutul manualelor tipărite, cât şi exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filmuleţe şi simulări.

Citeşte şi: VIDEO La Buzău, clopoţelul va suna şi anul acesta în cămine culturale sau şcoli aflate încă în şantier

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite