Legume delicioase cu abonament anual, afacerea lansată de un gospodar român. Cum funcţionează sistemul ingenios
0Un micro-producător de legume bio din Buzău testează varianta aprovizionării săptămânale a consumatorilor urbani pe bază de abonament. Grădina Bio Amurtel Poieni este un proiect coordonat de Asociaţia de Ajutor Amurtel, lansat la sfârşitul lunii aprilie prin livrarea primelor coşuri de legume bio de la ferma proprie.
Solariile asociaţiei se află în satul Poieni (oraş Pătârlagele), din judeţul Buzău. Primele pachete furnizate către consumatori urbani din Bucureşti şi Buzău, în condiţii de siguranţă totală, spun reprezentanţii asociaţiei.
„Parteneriatul cu Grădina Bio Amurtel Poieni este o soluţie de tip abonament, cu multiple beneficii pentru consumator, produse certificate organic, livrare sigură şi igienică, preţ fix pentru întregul sezon. Iar producătorul beneficiază şi el de o piaţă de desfacere stabilă, astfel încât toată lumea are puţină siguranţă în aceste vremuri pline de incertitudini,” declară Didi Deshaies, preşedintele Asociaţiei non-profit şi iniţiatoarea proiectului.
Potrivit iniţiatorilor, prin absenţa intermediarilor, legumele sunt sigure în ceea ce priveste riscul de contaminare, iar consumatorul este protejat de fluctuaţiile pieţei şi de speculă.
Având în vedere grija consumatorilor şi riscurile prezente în spaţiile aglomerate precum pieţe şi supermarketuri, opţiunea de avea produsele livrate acasă reprezintă un beneficiu major.
„Acest tip de parteneriat contribuie la reducerea poverii sărăciei în comunităţile rurale dezavantajate. În acelaşi timp, consumatorul este sigur de calitatea şi provenienţa alimentelor care îi ajung pe masă, făcând o veritabilă investiţie pe termen lung în sănătatea sa şi a familiei sale,” explică Didi Deshaies.
Pentru asigurarea unor coşuri săptămânale bogate şi diversificate, Grădina Bio Amurtel produce o varietate largă de legume şi verdeţuri, asigurând astfel biodiversitatea locală.
Certificarea bio garantează că legumele sunt crescute fără niciun fel de îngrăşăminte sau fertilizatori chimici, ceea ce asigură pe de o parte calitatea produsului care ajunge pe masa consumatorului şi impactul pozitiv asupra sănătăţii acestuia, iar, pe de cealaltă parte, protejarea mediului înconjurător de pesticide şi fertilizatori chimici şi poluanţi.
Consumatorii susţin coşuri de legume şi pentru copiii unui centru rezidential din judeţul Buzău. ”Pe acest fond lansăm invitaţia către consumatorii din Bucureşti şi Buzău de a deveni parteneri în acest proiect cu menţiunea că în plus, Grădina furnizează săptămânal legumele care stau la baza alimentaţiei copiilor aflaţi sub măsură de protecţie în Centrul Rezidenţial Familia Amurtel din satul Pănătău, judeţul Buzău de asemenea administrat de Asociaţia de Ajutor Amurtel România”, spun reprezentanţii asociaţiei.
Cei care se vor abona prin intermediul site-ului legume-eco.ro vor primi în mod regulat un coş cu produse organice locale, proaspete, livrate direct de la fermă, în fiecare săptămână. Plata pentru rata lunara se poate efectua în ultima zi de miercuri a lunii, atât în numerar, cât şi prin ordin de plata într-un cont afişat pe site.
Dacă doresc, consumatorii pot plăti întreg abonamentul într-una sau două tranşe. Preţul legumelor se stabileşte în funcţie de costurile producţiei grădinii sociale, pe baza acestui buget transparent de costuri care nu se schimbă pe parcursul anului.
De exemplu, abonamentul pentru Coşul Familial este 2.450 lei, plătibili sub formă de avans de 530 lei și rate de 240 de lei pe lună timp de opt luni, pe parcursul lunilor mai-decembrie.
”Pare o suma mare, însă vorbim de produse bio, categorie mai scumpă decât cea obişnuită. Dacă acum vorbim mai mult de verdeaţă, ceapă, usturoi, salată ori ridichi, mai târziu vom avea un pachet foarte consistent, cu tomate, castraveţi”, spune Didi Deshaies, preşedintele Asociaţiei non-profit şi iniţiatoarea proiectului.
Proiectul are şi un rol social. Prin plata abonamentelor pentru legumele bio, se asigură finanţarea unui centru de plasament de tip familial. Grădina este mai degrabă o activitate non-profit a ONG-ului din Buzău, principalul motiv al existenţei ei fiind acela de a asigura hrana copiilor pe care îi îngrijim, fără a uita de aspectul de economie socială al acestei întreprinderi.
În Centrul Rezidenţial Familia se află 11 copii cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani plasaţi sub măsură de protecţie.