Isteria „West Nile” a golit rafturile farmaciilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire la Buzău, oamenii s-au speriat şi au început să ia măsuri pentru a se feri de virus. Sfaturile medicilor au fost luate în serios iar farmacistii nu au avut stocuri de ajuns pentru a face faţă cererii de loţiuni şi spray-uri împotriva ţânţarilor care pot răspândi virosul .

Cu greu mai găseai ieri vreo farmacie care să mai aibă astfel de produse. Cele mai populare loţiuni antiţânâari, "Off şi "Autan" nu mai existau pe piaţă buzoiană, iar "Helpic", care costă 31,4 lei, dublu faţă de celelalte două mărci menţionate, l-am găsit abia după ce am intrat în a şasea farmacie.
"În ultima vreme, de când au fost confirmate primele cazuri de West Nile în România, am avut vânzări foarte mari la aceste produse iar acum nu mai avem nimic pe stoc. Am comandat şi urmează să primim pentru că nu sunteţi singurii care întrebaţi", ne-a declarat Adriana Niculae, o farmacistă din Buzău.


Dacă până acum au ignorant sfaturile medicilor, buzoienii au început să caute indicaţii şi metode să se ferească de insectele purtătoare ale virusului.
"La început am crezut că la noi nu o să ajungă, având în vedere că nu avem deschideri la ape, locurile în care, în general, se înmulţesc ţânţarii. Când am aflat, însă, că la Buzău a apărut primul caz, m-am speriat şi am început să caut pe internet cum să mă feresc. Am cumpărat loţiune de corp împotriva ţânţarilor şi îi îmbrac pe copii în tricouri cu mânecă lungă şi cu pantaloni lungi pentru că nu este de glumă", ne-a declarat Andreea Vasile, o buzoiancă speriată de cât de repede se răspândeşte virusul.


Autorităţile, în alertă


Medicii de familie atenţionează şi informează buzoienii care sunt înscrişi pe listele lor, explicându-le totodată care sunt simptomele în cazul infectării cu virusul care produce meningita.
" Simptomele de boală la om sunt febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri musculare sau articulare care survin în trei-şapte zile de la înţepătura ţânţarului", ne-a declarat medicul Venera Acsinte, directorul Direţiei de Sănătate Publică Buzău.

Şi autorităţile au intrat în alertă şi au început să ia măsuri pentru stârpirea tânţarilor dar şi pentru a atenţiona cetăţenii să se ferească de insecte.
"Am trimis o circulară către toate primăriile din judeţ şi i-am atenţionat să folosescă fără economie substanţe împotriva ţânţarilor, mai ales cei care au bălţi sau suprafeţe mari de apă în comună", ne-a declarat prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu.


Primul caz de infectare cu virusul West Nile în judeţul Buzău este al unui tânăr de 18 ani din Râmnicu Sărat care a fost înţepat de un ţânţar în timp ce se afla cu echipa de oină în cantonament, la mare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite