FOTO Zeci de turişti, printre ruinele unui sanctuar dacic. A fost ziua porţilor deschise pe şantierul arheologic de la Gruiu Dării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zi de lucru, cu public, pe şantierul arheologic de la Gruiu Dării, din comuna Pietroasele. În acest loc, dacii efectuau diferite ritualuri, după care depuneau ca ofrandă obiecte pe care le foloseau în viaţa de zi cu zi. Deşi o bună parte din drum trebuia străbătută pe jos sau cu maşini de teren, situl arheologic a atras un număr mare de vizitatori.

Primele săpături la Pietroasele s-au făcut în anul 1973, însă din 2001 arheologii buzoieni vin în fiecare vară şi fac săpături în locul în care, de-a lungul timpului, au fost descoperite obiecte şi oseminte vechi din vremea dacilor sau chiar mai vechi, din epoca pietrei. 

Specialiştii sunt ajutaţi pe şantierul arheologic şi de tinerii din comună, atraşi de istorie.

Săptămâna viitoare, şantierul se va închide, aşa că arheologii lucrează continuu, cercetând cu migală şi consemnând orice mic obiect scos la iveală din pământ. Pe final, reprezentanţii Muzeului Judeţean s-au gândit să organizeze ziua porţilor deschise pe şantierul din deal.

Oaspeţii au început să apară pe şantierul arheologic încă de la orele deschiderii. Primii au fost elevii din comuna Pietroasele care au venit însoţiţi de cadrele didactice, hotărâte să le prezinte tinerilor o lecţie de istorie în natură. Înainte de a-şi picta pe faţă simboluri antice, copiii din Pietroasele au vizitat şantierul propriu-zis, unde săpăturile scot la iveală ce a mai rămas din obiectele pe care dacii le puseseră acolo.

Pe şantierul arheologic din Pietroasele sutele de vizitatori au văzut situaţii de săpătură, complexe arheologice nou descoperite, precum zidul din incinta cetăţeii dacice, locuinţe, vetre, gropi de provizii din diferite perioade istorice.

Totodată au fost vernisate şi expoziţii de arehologie care conţin artefacte descoperite de curând pe şantierul arheologic Gruiu Dării, precum şi o expoziţie în imagini. Turiştii veniţi astăzi pe şantierul arehologic au avut ocazia să mai viziteze castrul roman de la Pietroasele sau locul descoperirii tezaurului Cloşca cu puii de aur. 

Împrejurimile comunei Pietroasele sunt încărcate de istorie iar descoperirile arheologice sunt numeroase. Unele dintre ele pot fi vizitate dar, cele mai multe sunt îngropate la loc, pentru a fi conservate. 

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite