FOTO Şcoala din Năeni, judeţul Buzău, transformată pentru două zile în clinică medicală. Zeci de săteni au fost văzuţi pentru prima oară de un doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 250 de localnici din Năeni au fost consultaţi gratuit de o echipă formată din 40 medici primari şi rezidenţi, în cadrul ”Caravanei cu medici”, campanie de voluntariat al cărei scop este acordarea de consulturi medicale de specialitate localnicilor cu o situatie financiară deficitară. În zilele de sâmbătă şi duminică, şcoala din centrul satului s-a transformat în clinică medicală.

A fost aglomeraţie, în acest weekend, la şcoala din Năeni. Nu pentru vreo şedinţă cu părinţii, ci pentru că oamenii auziseră că în sălile de clasă fuseseră amenajate mici cabinete medicale pentru consult gratuit. 

În ”Caravana cu medici” s-au aflat specialişti în cardiologie, radiologie, oftalmologie, neurologie, pediatrie, medicină internă, oncologie, gastroenterologie şi chirurgie generală, care le-au oferit pacienţilor investigaţii gratuite.  

Printre acestea s-au numărat: recoltarea din sânge prin puncţie venoasă (cu ajutorul unui echipament mobil Synevo), examen clinic complet cu electrocardiogramă, ecografie abdominală şi examen oftalmologic, consult de specialitate cu recomandări şi scrisori medicale. 

image

În cele două zile cât au stat la Năeni, medicii au examinat peste 250 de persoane , unele dintre ele foarte bolnave. Sunt persoane foarte sărace, spun reprezentanţii Caravanei, care probabil nu ar fi trecut multă vreme pe la un medic. Mai grav este că dintre aceştia au fost şi câţiva care nu au ajuns niciodată la doctor. 

”Oamenii sunt bolnavi şi din păcate noi, prin această campanie, suntem doar o picătură într-un ocean dacă nu vor fi eforturi mai mari din partea statului.  Ne dorim să consultăm majoritatea populaţiei rurale dar e greu de îndeplinit, pentru că sunt mulţi şi necesită costuri foarte mari. Au fost suspiciuni de diagnostic serioase, patologii din cele mai diverse, de la o tumoră renală destul de gravă, până la copii care nu iau în greutate şi nu au greutatea potrivită pentru vârsta şi sexul lor. E o problemă când copilul nu ia în greutate, e un semn foarte important. Mulţi dintre oamenii consultaţi, chiar şi copii, vor fi chemaţi la Fundeni sau la alte spitale, pentru că se pune pune problema lămuririi unor supoziţii care s-au luat la faţa locului şi s-au descoperit acolo. Au venit pentru că au ştiut că e gratis şi nu cred că ar fi ajuns la medic pentru că, din câte s-au plâns, nu este o comunicare adecvată cu medicul teritorial şi din lipsa unor resurse materiale”, ne-a declarat medicul Răzvan Mihalcea, membru al ”Caravanei cu medici”.

image

Pe durata şederii la Năeni, medicii din caravană au înnoptat la un hotel din Mizil, costurile fiind suportate de ei, însă au beneficiat de trei mese pe zi, la cantina Aşezământului de Bătrâni din Năeni, administrată de Fundaţia Creştină ”Sf. Sava”. 

image

Caravana  s-a desfăşurat în colaborare cu Clinica de Nefrologie şi Medicină Internă a Institutului Clinic Fundeni sub egida Societăţii Române de Medicina Internă şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”. 

Asociaţia Caravana cu medici a fost fondată de cinci medici rezidenţi a căror misiune este să realizeze o reţea naţională prin intermediul căreia medicii să acorde periodic îngrijiri medicale în locurile mai putin favorizate din punct de vedere economic.

image
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite