Fiul lui Dumnezeu s-ar fi născut în Dacia: teoria controversată pe care a lansat-o Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Funar, în prezidiu, alături de Napoleon Săvescu şi alţi dacologi
Gheorghe Funar, în prezidiu, alături de Napoleon Săvescu şi alţi dacologi

Prezent în Buzău, la Congresul Internaţional de Dacologie, desfăşurat în iulie 2015, Gheorghe Funar le-a propus spre dezbatere zecilor de pasionaţi de istorie prezenţi la eveniment teoria conform căreia Iisus Hristos s-a născut în Dacia. O broşură lansată de fostul primar al Clujului prezintă în 32 de pagini propriile argumente care îl determină pe autor să afirme că ”Iisus nu-i Regele Iudeilor”, ci fiu al meleagurilor locuite acum de români.

Materialul oferit spre studiu participanţilor la Congresul de Dacologie, intitulat ”Se află adevărul privind biografia Fiului lui Dumnezeu?!”, are la bază pasaje din Biblie, dar şi din alte peste 30 de volume ale unor autori români, astfel interpretate de autor încât să îi contureze concluzia că Fiul Domnului a plecat din spaţiul carpato-danubiano-pontic.

Funar susţine că şi-a construit teoria în primul rând pe fondul unei incertitudini privind biografia lui Iisus. ”Referitor la Fiul lui Dumnezeu există multe incertitudini privind: data şi locul naşterii; numele Său; etnia Sa; Adevăratul Popor Ales, ţara din care a venit în Galileea; Limba Sa maternă; a fost sau nu solomonar; înfăţişarea Lui; perioada de adolescenţă şi maturitate (de la 12 la 30 de ani); motivele Răstignirii Sale şi făptaşii; etnia celor care i-au dat lui Iuda 30 de arginţi pentru trădare; data Răstignirii şi data Învierii Sale”, scrie Funar în broşura prin care argumentează teoria sa controversată.

Acesta este de părere că adevărul cu privire la originea Fiului Domnului, care ar fi de fapt un episod al istoriei poporului geto-dac, este ”ferecat” de capii Bisericii Creştine în subsolurile de la Vatican. 

”După 2000 de ani, cei care au falsificat Adevărata Istorie a Poporului Geto-Dac şi a Omenirii încearcă să păstreze la secret şi Adevărata Biografie a Fiului lui Dumnezeu. Ei au sperat că Adevărul nu va fi cunoscut niciodată. Adevărata Istorie a poporului Geto-Dac, a Poporului Primordial, Adevărata sa Religie monoteistă şi Adevărata Biografie a Fiului lui Dumnezeu nu pot fi ascunse şi falsificate la nesfârşit”, susţine Funar în cartea sa. 

În demersul lui Gheorghe Funar, colindele româneşti apar ca adevărate ”evanghelii”, care sugerează originea geto-dacă a Fiului lui Dumnezeu. 

”Numai Poporul Geto-Dac şi urmaşul său, Poporul Român, a păstrat bătrânele colinde despre Facerea lumii, Naşterea Domnului, Maica Domnului şi Sfinţii protectori ai Adevăratului Popor Ales şi ai Grădinii Maicii Domnului. (...) În manuscrisul de colinde, aflat în arhiva Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca se găsesc multe Adevăruri despre Naşterea Fiului lui Dumnezeu şi despre Maica Domnului prin colinde străvechi. La Crăciun, colindătorii preamăresc Naşterea Domnului prin colinde străvechi. În multe colinde se întâlneşte refrenul: Flori dalbe, flori de măr. Înfloreşte mărul în România în 25 decembrie? Dar la 25 martie? (...) Primăvara, probabil în jurul datei de 25 martie, cei trei păstori au strâns de pe câmp floricele, au împletit o cunună şi au dus-o lui Hristos să ne fie de folos ”Nouă şi la neamul nost”, este de părere Funar.
buzau

 

Iată câteva pasaje din broşura lansată de Gheorghe Funar la Congresul de Dacologie de la Buzău:

* În Raportul Guvernatorului Ponţiu Pilat către Împăratul Tiberius, datat 28 martie anul 33, a doua zi după Răstignirea de către iudei a Fiului lui Dumnezeu, document aflat în Arhiva Vaticanului, sunt relatate şi dialogurile pe care le-a avut cu Fiul lui Dumnezeu. ”Prinţ al pământului, a răspuns Iisus, nu am venit ca să aduc în lume război, ci pace şi iubire şi bunăvoinţă. Eu m-am născut în aceeaşi zi în care Cezarul a dat pace lumii romane”. Istoricii cunosc această dată precizată de Fiul Omului! De ce nu se valorifică această certitudine oferită de Fiul lui Dumnezeu? A fost ziua de 25 martie?

* Cea mai veche tradiţie din lume în prelucrarea şi folosirea lemnului a existat în Geto-Dacia. (...) Ieslele au fost inventate şi folosite de agricultorii şi păstorii Geto-Daci. Se ştie că, cea mai veche meserie din lume este agricultura şi a fost practicată de Geto-Daci cu mai mult de 7.000 de ani Î.Hr.

* Sunt suficiente documente şi argumente care confirmă că Fiul lui Dumnezeu nu a fost nici evreu, nici iudeu. Ca urmare, Fiul Omului nu a fost tăiat împrejur în a 8-a zi după Naştere. La strămoşii noştri Geto-Daci şi în Adevărata Ţară Sfântă, în Geto-Dacia Edenică, nu a existat niciodată acest obicei pe care îl practică adepţii Talmudului şi ai Torei.

buzau

* Cu multe secole înainte de Naşterea Domnului, pe plăcile de aur şi pe cele de plumb de la Sinaia apar numele Luca, Matei, Ioan şi Petra. De ce le-au fost date apostolilor nume identice cu ale Geţilor? De ce majoritatea numelor care apar în Scrierile Sfinte şi în Calendarul Creştin Ortodox sunt nume ale Geto-Dacilor şi românilor, multe dintre ele cu o vechime de 5.000 - 7.000 de ani?

* Pe plăcile de aur de la Sinaia, aflate la Vatican (circa 200 bucăţi) şi la Moscova (300 de plăci mari de aur) scrie că numele Fiului lui Dumnezeu este Ili, care în Limba Primordială a Geto-Dacilor înseamnă Îi Sus. Este posibil ca de la Îi Sus să se fi ajuns la Iisus.

* Pe Muntele Măslinilor, Iisus Hristos le-a spus fariseilor şi evreilor: ”Eu ştiu de unde am venit şi unde Mă duc; dar voi nu ştiţi de unde vin, nici unde Mă duc.”

* În România, pe cruci şi pe troiţe, apar iniţialele INRI care semnifică, după unii, Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor. Se ştie că Iisus nu a fost nazarinean şi niciodată rege al iudeilor. După alţii, INRI înseamnă Iisus Nu-i Regele Iudeilor.

* Fiul Omului nu a fost evreu. Fiul lui Dumnezeu le-a spus evreilor: ”Voi sunteţi din tatăl vostru Diavol şi poftele tatălui vostru vreţi să le faceţi. El de la început a fost ucigător de oameni... Cel ce este de la Dumnezeu ascultă cuvintele lui Dumnezeu; de aceea voi nu ascultaţi, pentru că nu sunteţi de la Dumnezeu”. Aşa scrie în Sfânta Evanghelie după Ioan.

* În raportul Guvernatorului Ponţiu Pilat către Împăratul Tiberiu, scris a doua zi după Răstignirea Fiului Domnului (datat 28 martie) s-a precizat că El avea părul şi barba aurie. La fel L-a pictat pe Fiul Domnului, Părintele Arsenie Boca, Sfântul Ardealului, în Biserica din Drăgănescu.

buzau

Teoria bulversantă, lansată în discuţie de Funar, i-a ”cucerit” rapid pe unii dintre dacologii prezenţi la congres, mulţi dintre ei fiind membri ai unor asociaţii şi organizaţii non-profit care promovează protocronismul în formele sale actuale. De menţionat că principalul organizator al congreselor de dacologie este Napoleon Săvescu, un medic româno-american, autor al cărţii ”Noi nu suntem urmaşii Romei” şi co-editor împreună cu Iosif Constantin Drăgan al revistei ”Noi, Tracii”. Acesta este susţinătorul unor teze extrem de controversate, printre care este şi cea a cuceririi de către daci a Europei de vest. 

Napoleon Săvescu, cel care a condus şedinţele congresului de la Buzău, a girat repede teoria lansată de Funar, fiind de acord cu fostul primar al Clujului să înceapă demersuri pe lângă Vatican, pentru a cere desecretizarea unor documente menite să dezvăluie adevărata identitate a lui Iisus Hristos.  

Specialiştii îl contrazic pe Funar

Varianta lui Funar a fost primită însă şi cu rezerve, mai ales de către teologi şi profesori de istorie prezenţi la lucrările congresului de dacologie. Aceştia admit existenţa unor coincidenţe între creştinism şi principiile zamolxianismului, respectate cu sfinţenie de către geto-daci, precum monoteismul şi credinţa în viaţa de după moarte, însă nu pot fi de acord cu plasarea Fiului Domnului pe aceste meleaguri, fără să aibă dovezi concrete.

CITEŞTE ŞI

Au crezut geto-dacii numai în Zamolxe? Indicii ascunse şi religii paralele care răstoarnă teoriile despre credinţa strămoşilor noştri

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite