EXCLUSIV Fascistul Marius Trancă făcea parte din gruparea "Gebeleizis"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Zoltan Trancă este primul român condamnat de două ori la închisoare pentru fascism şi xenofobie. Tânărul a stat după  gratii şase luni, iar povestea lui seamănă pe alocuri cu un banc cu Bulă, naţionalismul feroce împletindu-se cu naivitatea dezarmantă.

Prima dată, Trancă a intrat în conflict cu legea la 16 ani, după ce a fost acuzat că a desenat însemnul “Crucea Celtică”  şi afişe pe care scria “Fii Naţionalist” pe indicatoarele rutiere şi pe stâlpii de electricitate de pe două străzi din Buzău. Mai mult, a desenat şi trei zvastici pe sediul PSD Buzău.

Citiţi şi: Nu-şi găseşte de muncă pentru că este fascist

La acea vreme a scăpat doar cu o condamnare la trei luni de închisoare, cu suspendare, dar a rămas în evidenţele Poliţiei ca un potenţial pericol, date fiind pornirile lui naţionaliste, fasciste şi antisemite.

Condamnarea a fost pronunţată  de Judecătoria Buzău pentru încălcarea articolului 317 din Codul Penal.

Recidivist, cu „spectacol” fascist


În 2008, la 21 de ani, Trancă a recidivat. Nu cu unul, ci cu trei dosare de cercetare penală! În două dintre ele, tânărul a fost judecat pentru răspândirea de simboluri fasciste, conform aceleiaşi legi ca şi prima dată. Prin cumularea celor două dosare, s-a ales cu şase luni de închisoare.

Potrivit rechizitoriului şi sentinţei Tribunalului Buzău, în cursul anului 2007 Trancă  a desenat zvastici pe câteva chioşcuri de presă din oraş, pe clădirea Liceului „Mihai Eminescu” şi pe clopotniţa din cimitirul eroilor. Mai mult, a „înfrumuseţat” monumentul eroilor antifascişti din Buzău cu lozincile „Ein Fuhrer”, „Waffen, Wsdap, Nazi” şi „Blood&honor” şi a desenat zvastici pe toate crucile din cimitir.

Magistratul Geanina Văsâi, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, declara în perioada procesului: „A utilizat în public simboluri fasciste, purtând în mod vizibil tatuajul reprezentând însemnele trupelor naziste SS, iar în perioada 2004 – ianuarie 2005 a sprijinit organizaţia fascistă Gebeleizis, a răspândit şi utilizat în public simboluri fasciste”.

Declaraţia privind apartenenţa lui Trancă la „Gebeleizis” a stârnit vii controverse, membrii grupării (care nu este interzisă prin lege sau prin acte judecătoreşti), contestând vehement teoria că ar avea înclinaţii fasciste sau naziste.

Al patrulea dosar penal a fost şi pentru fascism, dar şi pentru antisemitism şi ameninţare. Plângerea a fost făcută de de data asta de o persoană fizică.

Lionel Zosmer, liderul comunităţii evreieşti din Buzău, spune că a făcut plângere penală  împotriva lui Trancă pentru că a fost revoltat de activitatea subversivă a acestuia.

Prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 31/2002 în baza cărora a fost condamnat Trancă:

ART. 4 (1) Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. (2) Cu aceeaşi pedeapsa se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe.

ART. 5: Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite