După ultima şedinţă a Guvernului Cioloş, Buzăul s-a ales cu 25 de milioane de lei pentru refacerea drumurilor calamitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul de la Nenciuleşti a fost distrus complet de o viitură
Drumul de la Nenciuleşti a fost distrus complet de o viitură

Un număr de 29 de judeţe au primit de la Guvern fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii şi pentru construirea unor obiective de investiţii, dintr-un total de 273,9 milioane lei. Judeţului Buzău i-a revenit suma de peste 25 de milioane lei pentru refacerea infrastructurii afectate de calamităţi în acest an, iar cea mai mare parte a fondurilor va merge către drumurile judeţene.

uvernul a aprobat alocarea, din bugetul fondului de intervenţie, a sumei de 273,9 milioane lei pentru bugetele locale ale unor unităţi administrativ-teritoriale din 29 de judeţe, fonduri necesare pentru refacerea infrastucturii afectate de calamităţile naturale produse de inundaţii în aceste unităţi administrativ-teritoriale. Suma alocată va fi destinată pentru refacerea de drumuri judeţene, comunale sau săteşti, refacerea de străzi, poduri şi podeţe.

O sumă de 25,204 milioane lei a revenit, prin respectiva hotărâre de guvern, judeţului Buzău, din care 18,996 milioane lei au fost alocaţi direct Consiliului Judeţean pentru reparararea de drumuri judeţene. Restul de 6,208 milioane lei vor fi împărţite direct primăriilor, pentru drumurile comunale şi săteşti de pe Valea Buzăului şi Valea Slăniciului.

”În cazul drumurilor comunale şi săteşti, pe listă se află un număr de 20 de unităţi administrativ teritoriale. Este vorba despre Pătârlagele, Tisău, Valea Salciei, Merei, Cozieni, Căneşti, Unguriu, Odăile, Buda, Vintilă Vodă, Măgura, Săruleşti, Pârscov, Siriu, Cătina, Bozioru, Calvini, Verneşti, Berca şi Chiojdu”, a declarat Ioana Ionaşcu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Judeţului Buzău.

Calamităţile din acest an au creat cele mai mari probleme în zonele de munte ale judeţului Buzău. În urma precipitaţiilor din luna iunie, la Merei, drumul comunal DC 46 a fost avariat pe o porţiune de câteva zeci de metri lungime, la Nenciuleşti. Asfaltul a fost desprins de pe terasament de torenţii puternici care au lăsat în urma adevărate cratere.

De asemenea, au lăsat urme adânci în infrastructura rutieră din judeţ precipitaţiile abundente şi vântul puternic din luna noiembrie. Apele pârâului Slănic au rupt un podeţ, la Vintilă Vodă, iar pe un drum judeţean din Mânzăleşti a fost distrus terasamentul.  Probleme au fost şi la Bisoca, Cernăteşti şi Zărneşti.

În localitatea Bodineşti, comuna Vintilă Vodă, un podeţ a fost rupt de apele pârâului Slănic, iar accesul se realizează şi acum doar pietonal. De asemenea, pe DJ 204 M, în localitatea Jgheab, comuna Mânzăleşti, a fost distrus terasamentul pe circa 500 de metri, iar circulaţia se desfăşoară cu dificultate.

Pe raza comunei Bisoca, în urma reactivării unei alunecări de teren, au fost afectate drumuri: DJ 204 C —circulaţie îngreunată; DC 170 — circulaţia spre satul Pleşi întreruptă); DC 198 (sat Recea şi sat Lacurile — circulaţie îngreunată). În comuna Cernăteşti, 32 de kilometri de drum comunal au fost afectaţi iar un podeţ dintre satele Zărneşti şi Căldăruşa a fost avariat, circulaţia auto fiind întreruptă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite