Detaliile unei încercări de salvare a unui meşteşug muribund. Şcoală de olărit în Ţinutul Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiectele vor fi expuse în ţară  Sursa Facebook.com/Iulia Sirbu
Obiectele vor fi expuse în ţară  Sursa Facebook.com/Iulia Sirbu

O fundaţie din Buzău a declanşat o campanie de strângere de fonduri pentru înfiinţarea unui atelieri de olărit în comuna Colţi, deschis ca spaţiu de lucru artiştilor în regim de rezidenţă şi şcoală. Aici vor avea loc cursuri, workshop-uri, ateliere de olărit vizitatorilor şi copiilor.

Şcoala de olărit de la Colţi este un proiect al Asociaţiei Alunis Art Center care îşi propune înfiinţarea unui atelier de olărit în Colţi.

Scopul îl reprezintă integrarea ceramicii create la Colţi în circuitul comercial, promovarea turistică a zonei prin evidenţierea valorilor locale, a tradiţiilor zonei, precum şi crearea a două locuri de muncă în comuna Colţi.

Şcoala va funcţiona într-o casă veche de la Colţi care este în curs de amenajare. Renovările necesare sunt ample, de consolidare, renovare şi extindere. 

”În plan avem construirea unei bucătării de vară şi a un atelier de olărit în aer liber, cât şi a unui foişor pentru ateliere creative. După renovări, casa ar trebui să aibe două dormitoare, un atelier de olărit de interior şi o bucătărie complet utilată”, spune Iulia Sîrbu, fondatorul Aluniş Art Center.

Iulia Sîrbu s-a stabilit în urmă cu peste patru ani la Colţi, iar în 2020 a înfiinţat Centrul de Artă Aluniş. A decis să reînvie obiceiurile locului , după ce a văzut cât de apreciate sunt meşteşugurile şi tradiţiile locale de către turişti, insuficient promovate.

”Obiectele de artă care se vor crea aici vor fi promovate împreună cu moştenirea local culturală printr-o serie de expoziţii în ţară, în mediu online şi introduse în circuitul comercial”, declară Iulia Sîrbu.

buzau

Iulia este susţinută în demersul ei de Fundaţia Comunitară Buzău, care a declanşat o campanie de strângere de fonduri pentru înfiinţarea şcolii de olărit din comuna Colţi.

”Deşi în privinţa olăritului, al ceramicii, Buzău are o tradiţie milenară, centrele de ceramică de aici, din păcate acum sunt stinse. Ne-am propus reluarea acestui mestesug, infiintand «Scoala de Olarit de la Colti». Noi credem că povestea ultimilor olari din Mânzăleşti sau Olari de exemplu, merită spusă, reluată. Prin «Şcoala de olărit de la Colţi», reînnodăm o tradiţie culturală însă într-un mod nou, sustenabil”, spun reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Buzău

Iulia Sîrbu face la rândul ei apel la toţi cei care doresc să ajute la amenajarea acestei şcoli o pot face printr-o donaţie de orice fel, materiale de construcţie sau sume de bani, iar în schimbul donaţiilor vor primi cursuri gratuite la şcoala de olărit, un weekend alături de artişti la Colţi, sau o săptămână în prima tabăra de olărit.

Mai sunt aproximativ 3.000 de lei de strâns pentru Şcoala de Olărit de la Colţi pentru a atinge pragul de 10.000 lei, transmit reprezentanţii fundaţiei care strange bani pentru proiect.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cercetătorii buzoieni au creat usturoiul Benone, cu gust dulce, acrişor şi iute. Legumicultorul care l-a comandat este fan Benone Sinulescu, rapsodul Buzăului

Afacerea bio a unei americance din Munţii Buzăului, care asigură finanţarea unui cămin de copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite