Crescătorii de miei țin în continuare prețurile ridicate
0
Crescătorii buzoieni de ovine se încăpăţânează să ţină preţurile ridicate la carnea de miel, atât în viu, cât şi abatorizat. Nemulţumiţi sunt atât micii cumpărători care au început déjà să cutreiere pieţele şi târgurile de animale, pentru a se aproviziona de Paşte, cât şi procesatorii şi exportatorii, care spun că pierd pieţe tradiţionale precum Italia, din cauza pretenţiilor ridicate ale producătorilor locali.
În judeţul Buzău, crescătorii importanţi de ovine vând mieii la preţuri care ating chiar 15 lei kilogramul. Nu mai sunt la fel de deschişi la negocieri, ca în alţi ani, deoarece, spun ei, anul trecut a fost unul dificil, cu secetă în vară şi zăpadă multă în iarnă.
Deși are 40 de miei de sacrificat pentru masa de Paști, Ion Lupașcu din Gălbinaşi nu vrea să cedeze insistențelor cumpărătorilor de a ieftini marfa, chiar şi cu riscul de a nu o mai vinde. Socotelile pe care și le-a făcut îi arată că e musai să țină la preț, ca să iasă și el cu ceva în câștig. “Pentru cine vine la poartă, vând mielul tăiat cu 20 de lei kilogramul iar în viu este 12 lei. Mai puţin nu dau pentru că nu îmi mai scot cheltuielile”, spune Ion Lupaşcu.
Iar înverșunarea crescătorilor particulari sau a celor din asociațiile de producători de a ține prețurile ridicate se reflectă cel mai bine în abatoare. La Vernești, primul abator de ovine modernizat din țară, construit pentru a satisface inclusiv solicitările arabilor care au un ritual de sacrificare aparte, bate vânt de criză. Dacă în săptămânile dinaintea Paștelui se sacrificau peste 1.700 de capete pe zi, în prezent abia dacă se mai taie la două-trei zile cinci, şase sute de miei.
Prețurile mari cerute de crescători perturbă un întreg lanț: de la cei care achiziționează, transportă ori sacrifică și până la hipermarketuri care se bazează pe o anumită predictibilitate a pieţei.
Exportatorii de ovine sunt îngroziţi de atitudinea producătorilor de a ţine cu dinţii de preţuri. “Pe toate posturile apar acum ştiri în care crescătorii găsesc pretext să majoreze preţul ovinelor, ba că a fost un an secetos, o iarnă grea, cheltuieli mari, ceea ce nu este adevărat. În prezent, mieii la liber variază între 11 și 15 lei în viu iar cele mai scăzute prețuri pentru carcasă sunt de 20 - 22 de lei. Este cel mai mare preţ din Europa”, spune Mihai Vili Dumitru, preşedintele Patronatului Exportatorilor de Ovine.
Cu 11 milioane de capete de miei, România se situează pe locul al treilea în Europa însă prețul exagerat practicat de crescători tine la distanță potențialii cumpărători din străinătate. Potrivit patronatului crescătorilor şi exportatorilor de ovine din România, în ultimii trei ani producătorii au majorat preţurile cu 70%.
Peste o săptămână, catolicii sărbătoresc Paştele iar în Italia, cândva principalul loc de desfacere pentru mieii româneşti, sunt la vânzare acum miei din Macedonia, Slovacia, Polonia şi chiar Bulgaria. Italienii vin să cumpere miei de la noi însă pleacă la fel cum au venit, adică cu camioanele goale.