Coşmarul provocat de recensământ primarului din Buzău. Rangul oraşului scade, iar administraţia are de pierdut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Toma le cere buzoienilor să vină la recensământ
Constantin Toma le cere buzoienilor să vină la recensământ

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a postat miercuri un comunicat prin care face un apel disperat către cetăţeni să participe la recensământ. El precizează că de prezenţa lor depinde viitorul localităţii, menţionând, printre altele, că alocările financiare vor fi făcute în funcţie de numărul de locuitori.

Potrivit edilului, aproximativ 35% dintre buzoieni nu şi-au îndeplinit această obligaţie legală.

Constantin Toma spune că există în continuare persoane care, din diferite motive, nu vor să colaboreze cu recenzorii. 

Astfel, s-a luat decizia ca recenzorii să se deplasează la domiciliile persoanelor însoţiţi de poliţişti locali.

Datele de până acum provoacă îngrijorare maximă în administraţia buzoiană. 

Până marţi, în municipiul Buzău erau înregistrate aproximativ 83.000 de persoane, faţă de 130.000 de locuitori cu acte de identitate în oraş. 

Astfel, există riscul ca oraşul Buzău să coboare sub nivelul de 100.000 de locuitori, ceea ce ar aduce mai multe dezavantaje, în primul rând economice. 

Din acest motiv, edilul Constantin Toma face un apel către toţi buzoienii să colaboreze cu recenzorii.

Acesta spune că rezultatele recensământului vor avea un impact major asupra viitorului localităţii, arătând, printre altele, că alocările financiare vor fi făcute în funcţie de numărul de locuitori.

Datele obţinute la recensământ sunt folosite pentru calcularea indicatorilor la nivelul european, anumite fonduri fiind distribuite în raport cu populaţia unei anumite comunităţi. 

„Ţin să vă reamintesc că toată dezvoltarea viitoare a oraşului nostru va depinde de numărul de locuitori înregistraţi la acest recensământ. În situaţia în care vom înregistra mai puţin de 100.000 de locuitori vom scădea ca oraş de la rangul II la rangul III, ceea ce va determina pierderi atât financiare (mai puţini bani de la UE şi Guvern), dar şi mai puţini profesori, medici, etc", a menţionat Constantin Toma, într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.

Totodată, primarul a atras atenţia că participarea la recensământ nu este opţională, ci obligatorie, precizând că persoanele care refuză recenzarea riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei.

Un cetăţean care a refuzat categoric să îşi ofere datele personale şi datele despre locuinţă a fost amendat cu 1.000 lei. Bărbatul şi-a asumat riscul şi, invocând diverse motive personale, nu a permis vizita recenzorului la locuinţa sa nici după ce a fost sancţionat.

„Ieri s-a aplicat prima amendă în municipiul Buzău (...) Ca primar al municipiului nu pot să supun riscului viitorul acestui oraş, fapt pentru care sunt obligat să aplicăm amenzi tuturor celor care nu se vor recenza", a mai transmis Constantin Toma.

Primarul a adăugat că perioada de recenzare s-a prelungit până pe 24 iulie şi a solicitat cetăţenilor nerecenzaţi să ia legătura cu Direcţia Judeţeană de Statistică sau cu recenzorul atribuit zonei în care domiciliază pentru a completa chestionarul.

Totodată, cetăţenii au la dispoziţie două puncte fixe pentru recenzare, la Direcţia de Statistică şi la Primăria Buzău, care au program de luni până vineri între orele 9-19, cel din urmă fiind deschis şi sâmbăta şi duminica între orele 9-13.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite