Ce i-au cerut agricultorii buzoieni ministrului Daea la întâlnirea de la miezul nopţii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa George Sava
Sursa George Sava

Seceta face prăpăd în judeţul Buzău, iar ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ajuns în zonele afectate să se convingă cât de gravă este situaţia. Alături de peste 30 fermieri, a mers în două lanuri compromise total de secetă. Deşi era întuneric, ministrul Daea a putut evalua, la lumina lanternelor, proporţiile dezastrului.

Georgian Calotă este unul dintre agricultorii care l-au întâmpinat la miezul nopţii pe ministrul Daea cu o avalanşă de doleanţe. 

„Chiar dacă era trecut de 11,00 noaptea, am mers împreună într-un lan de porumb şi unul de floarea soarelui, pentru a-i spune ce ne doare. Dânsul a rămas uimit de situaţia de la noi. Mergea undeva prin Moldova dar a zis că la noi este sută la sută calamitat, adică cel mai grav”, spune Georgian Calotă, fermier din Balta Albă.

Cei mai afectaţi de lipsa precipitaţiilor sunt cultivatorii de cereale din comunele Vâlcelele şi Balta Albă, aflate la graniţa cu judeţul Brăila. De pe suprafeţele cultivate cu grâu, s-a recoltat de zece ori mai puţin decât ar fi trebuit. 

Porumbul a ajuns să fie cosit măcar să mai fie folositor ca furaje pentru animale. 

„Aici totul este compromis; deja a trecut de stadiul de ofilire, este în perioada de uscare a plantei. Aici avem circa 60 de hectare de porumb, dar în toată comuna Balta Albă, undeva la cinci, şase mii de hectare e sută la sută compromis”, declară Georgian Calotă.

La floarea soarelui, pierderile sunt uriaşe, iar fermierii se gândesc deja cum să cureţe terenurile cu cât mai puţină cheltuială.

SECETA

Praful a pus stăpânire pe suprafeţele agricole din Câmpia Râmnicului, altă dată foarte roditoare. Uscăciunea din sol se duce la câţiva metri adâncime, spre disperarea mai ales a tractoriştilor care au intrat să are şi să pregătească terenul pentru următoarele culturi.

„Abia merge tractorul cu roţile cuplate. Uitaţi, nu am mai văzut în viaţa mea asemenea bolovani. Mergem greu cu a opta viteza de înaintare. E pământul secetos, beton, nu a mai plouat nici astă iarnă, nu am avut zăpezi, nimic”, declară Viorel Ghiţă, tractorist.

SECETA

Toate problemele vor fi aduse la cunoştinţa premierului, a promis ministrul Agriculturii, Petre Daea, după ce fermierii au cerut derogare să poată întoarce culturile compromise, pentru a nu pierde totul. Agricultorii i-au cerut ministrului şi un ajutor financiar.

„Fermierii au discutat despre cum pot fi urgent pornite lucrările la Canalul Siret-Bărăgan, posibilitatea acordării unor ajutoare pentru înfiinţarea culturilor de grâu în această toamnă, a acordării unor credite cu dobândă avantajoasă pe 3-5 ani fermierilor afectaţi de secetă, despre înfiinţarea unui fond de întrajutorare  a fermierilor în caz de calamităţi, precum şi despre posibilitatea eliberării terenurilor de resturile vegetale de porumb înainte de luna octombrie fără a fi sancţionaţi pentru pachetul 7 măsuri ecologice şi de Mediu”, a declarat Sava George,  directorul Agenţiei Domeniilor Statului Agenţia Domeniilor Statului. 

Buzăul este printre cele mai afectate judeţe, iar localităţile cu mari probleme sunt: Puieşti, Vâlcele, Baltă Albă, Boldu, Ghergheasa, Vadu Paşii, Poşta Câlnău, Săgeata, Robeasca, C. A. Rosetti, Luciu, Largu, Ruşeţu, Padina, Pogoanele, Cilibia, Ţinteşti, Gălbinaşi, Blăjani, Zărneşti, Racoviţeni, Topliceni şi Grebănu. 

„Domnul ministru şi-a notat, a venit şi cu consilierii, şi-au notat toţi situaţia, propunerile noastre şi a zis că în următoarele zile vom găsi soluţii să rezolvăm problema asta. Pentru despăgubiri, să fie făcute calcule pe cheltuieli, cel puţin pe cheltuielile fermierului, care sunt primordiale. Că o să vină băncile, o să ne bată la porţi”, precizează Marin Ionel, agricultor din Balta Albă.

Pentru înfiinţarea culturilor de cereale, agricultorii au investit între 3.000 şi 4.000 de lei la hectar, pe lucrările de arat, discuit, semănat, pe îngrăşăminte şi forţă de muncă. Măcar aceste cheltuieli, spun fermierii afectaţi de secetă, să le fie înapoiate de către stat.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri