Clopotniţa construită în cinci luni, demolată în şapte zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clopotniţa va fi transformată în loc de slujbe în aer liber  FOTO: Adevărul.ro
Clopotniţa va fi transformată în loc de slujbe în aer liber  FOTO: Adevărul.ro

O construcţie nouă din curtea Catedralei arhiepiscopale din Buzău, care urma să devină clopotniţă, va ajunge un morman de moloz, la mai puţin de şase luni de la începerea lucrărilor. Motivul: proiectul a fost gândit prost iar prelaţii Arhiepiscopiei şi-au dat seama târziu că zidurile înalte de peste zece metri sufocă celelalte clădiri ale eparhiei.

Curtea Catedralei Arhiepiscopale din Buzău este de aproape şase luni transformată în şantier. Dacă la început, muncitorii ridicau zidurile viitoarei clopotniţe, de două zile, lucrările au un alt scop. Pereţii înălţaţi deja la peste zece metri sunt rupţi centimetru cu centimetru de un excavator cu pickhammer. Oamenii care trec pe lângă catedrala din centrul Buzăului se crucesc când văd că zidurile abia ridicate se transformă morman de moloz şi fier.

După aproape jumătate de an de la începerea lucrărilor la clopotniţă, decidenţii Arhiepiscopiei au ajuns la concluzia că proiectul a fost gândit prost. Zidirea clopotnitei a început anul trecut, pe vremea fostului arhiepiscop, Epifanie Norocel. Schimbarea de viziune estetică a venit odată cu întronizarea noului arhiepiscop, Înalt Preasfintitul Ciprian. Astfel, din punct de vedere arhitectonic şi estetic, clădirea liturgică nu trebuie să pună în umbră faţada Seminarului Teologic şi, în acelaşi timp, nu trebuie să „sufoce“ şi mai mult spaţiul din vecinătatea lăcaşului de cult. 

Pe amplasamentul clopotniţei va fi construit un Aghiazmatar, loc pentru slujbe în aer liber, de numai patru metri înălţime. Catedrala buzoiană va avea totuşi o clopotniţă, însă într-o zonă a curţii unde nu afectează imaginea complexului de clădiri ale arhiepiscopiei. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite