Cel mai bun portar din handbalul românesc, Cornel Penu, declarat ”personalitatea lunii” la Buzău VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Penu a jucat handbal cu elevii LPS - Foto Iulian Bunilă
Cornel Penu a jucat handbal cu elevii LPS - Foto Iulian Bunilă

A revenit la Buzău unul dintre cei mai buni handbalişti din istorie. Cornel Penu a fost protagonistul unor evenimente organizate la Liceul cu Program Sportiv şi Primărie. Fostul portar, de două ori campion mondial cu naţionala României, a început să joace handbal la Buzău.

Buzăul locul în care Cornel Penu, născut pe 16 iunie 1946, în Galaţi, şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa.

După debutul de la Buzău, Penu şi-a continuat cariera prodigioasă la Galaţi şi apoi la Dinamo Bucureşti, fiind jucător de bază şi la echipa naţională.

Portarul de aur al handbalului românesc a devenit personalitatea lunii iunie, desemnată de Primăria Buzău în proiectul privind promovarea personalităţilor buzoiene.

Momentele încărcate de emoţii puternice i-au stârnit marelui sportiv amintiri plăcute despre perioada în care juca în echipa naţională a României pe care le-a împărtăşit celor prezenţi în sală.

"Emoţiile sunt foarte mari. Vreau să mulţumesc pentru faptul că am ajuns să fac parte din galeria cetăţenilor de onoare ai Municipiului Buzău. Cu această ocazie vreau să-i încurajez pe toţi sportivii de LPS Buzău şi pe băieţi şi pe fete. Fotbalul mondial a fost dominat în anii ’70 - ’80 de Brazilia iar handbalul mondial de România. Eu cred că avem şanse să revenim în elita handbalului mondial cu aceşti copii. Sunt sigur că printre ei sunt unii care mâine ar putea ajunge campioni mondiali cu naţionala României", a precizat Cornel Penu.

Prezent la evenimentul dedicat personalităţii sportivului Cornel Penu, primarul Buzăului, Constantin Toma, a declarat că evenimentul face parte din seria de manifestări educative menite să inspire elevii şi sportivii buzoieni.

"Buzăul vă iubeşte şi vă mulţumeşte, domnule Cornel Penu, pentru că aţi revenit acasă. Încercăm prin astfel de acţiuni de promovare a unor personalităţi, să aducem în faţa elevilor modele pentru a se inspira. Cornel Penu face parte din această categorie a personalităţilor remarcabile pe care le-a dat Buzăul", a pecizat primarul Constantin Toma.

Cornel Penu s-a născut la Galaţi dar copilăria şi adolescenţa şi le-a petrecut la Buzău. A urmat cursurile Şcolii Generale nr. 8 , Liceul ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, apoi Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din Galaţi.

În clasa a V-a a fost descoperit de către profesorul de Educaţie Fizică, fiind cooptat în echipa de handbal a şcolii, căştigătoarea locului I pe ţară la campionatul şcolar din 1962.

cornelpenuhandbalprimarie

A fost şi component al echipei Clubului Sportiv Şcolar Buzău. A fost selecţionat în echipa de tineret a României, campioană mondială de tineret în 1967 în Olanda, în acelaşi an a luat medalia de bronz la Vesteras.

În 1965 a căştigat „Trofeul Carpaţi”, în 1969 a fost campion mondial universitar, iar în 1970 campion mondial la Paris şi în 1974 la Berlin. A fost medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Munchen şi cu argint la Montreal.

Cornel Penu a ajuns dublu campion mondial cu selecţionata de seniori a României în 1970 în Franţa şi în 1974 în Republica Democrată Germană.

Penu este considerat cel mai mare portar de handbal al României din toate timpurile, iar în anii ’70- ’80 a fost considerat timp de ani buni cel mai valoros portar de handbal din lume.

Cornel Penu a făcut parte din lotul echipei naţionale de handbal care a fost medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Montreal în 1976 şi cu bronz la Olimpiada dc la Munchen.

În 1972, a participat la Campionatul Mondial din Danemarca (1978) şi din Republica Federală Germană (1982), fiind selecţionat de peste 200 de ori în echipa naţională a României şi de 3 ori în echipa lumii.

Vă recomandăm şi:

Urmăriri şi bătăi ca-n filme, pe stradă, în Buzău. Ţinta agresorilor: un activist civic

Măsura radicală luată de un fermier român sătul să caute în zadar muncitori pentru a strânge recolta

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite