Biblioteca oamenilor străzii, un proiect iniţiat de şeful centrului pentru persoane fără adăpost din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nea Borugă citeşte zilnic presa
Nea Borugă citeşte zilnic presa

Chiar dacă e greu de crezut că cei care ajung în adăpostul Primăriei pentru oamenii străzii ştiu să citească, sunt destui asistaţi care îşi petrec mai tot timpul cu câte o carte în mână, sau ziare, aduse de ei. Pentru aceştia, directorul centrului de zi şi de noapte pentru persoanele fără adăpost intenţionează să organizeze o colectă publică de carte, pentru înfiinţarea unei biblioteci.

Ideea înfiinţării bibliotecii în centru îi aparţine directorului Daniel Lambru. Şi-a spus că trebuie să încropească o mică bibliotecă, după ce a observat că trei dintre asistaţii săi deseori se separă de efectivul strâns în faţa televizorului şi merg în camere pentru a citi cărţi sau presă. 

Unul dintre ei este Gheorghe Borugă, un domn de 65 de ani, care a fost diriginte de şantier o viaţă întreagă. S-a născut în Dolj, a lucrat la Porţile de Fier II şi în şantiere din toată ţara, iar viaţa l-a adus la Râmnicu Sărat. 

A locuit într-o casă naţionalizată dar fostul proprietar a revendicat imobilul. De doi ani, bărbatul nu mai are un acoperiş deasupra capului iar de curând a ajuns la Centrul de zi şi de noapte pentru persoanele fără adăpost.

Gheorghe Borugă a rămas văduv la 35 de ani. Soţia i-a murit din cauza unui blocaj renal astfel că şi-a crescut singur cei doi copii. Fata este farmacistă în Spania, iar băiatul inginer, dar i-a pierdut urma prin Statele Unite. Niciunul nu ştie că tatăl lor trăieşte de pe o zi pe alta. Deşi sunt ani buni de când nu s-au întâlnit, bărbatul este sigur că va trăi ziua în care-i va revedea.

Acum, îşi omoară plictiseala prin citit. S-ar aventura printre paginile oricărui roman care i-ar pica în mâini însă nu are multe variante. A citit cartea ”Pistruiatul” de trei ori, nu doar de dragul năstruşnicului personaj, ci pentru că a fost pus de colegii din centru să le-o lectureze cu voce tare. 

Nea Borugă crede că lectura e o boală. Spune că i-ar veni mai uşor să se lase de fumat, decât de citit. “Eu nu pot să trăiesc dacă nu citesc ceva. Nu prea mai am cărţi, dar ne-a spus domnul Lambru că ne face o bibliotecă aici, la centru. Acum mi-a dat cineva Agentul 007, de Flemming, şi le-o citesc şi la colegii de cameră”, spune Ghorghe Borugă.

Nea Borugă, dar şi ceilalţi asistaţi care ştiu să citească, vor avea în curând o colecţie de cărţi. Asta, pentru că directorul Centrului pentru persoane fără adăpost va demara o colectă publică de carte, pentru dotarea unei mici biblioteci. 

”Vom face rost mai întâi de un dulap cu mai multe rafturi şi o să începem să strângem cărţi mai întâi de la prieteni, apoi de la buzoienii care vor dori să ajute centrul cu donaţii de carte, pentru că aceşti oameni chiar doresc să citească. Nea Borugă mi-a promis că o să se ocupe personal de organizare”, a declarat Daniel Lambru, directorul centrului.

Acesta intenţionează, de asemenea, să iniţieze un proiect de alfabetizare a asistaţilor din centru, în cadrul unui proiect mai amplu, pe care urmează să-l propună Inspectoratului Şcolar. 

Citeşte şi:

Glume pe nervii operatorilor de la STS. Sute de mii de apeluri false la 112, în 2013, în judeţul Buzău

VIDEO Cercetătorii buzoieni vor să creeze ”superlegumele” rezistente la toate capriciile vremii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite