Avalanşă de apeluri false la 112. Zeci de poliţişti i-au căutat soţia unui buzoian pus pe farse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispeceratul Poliţiei Buzău se confruntă cu foarte multe apeluri false, în care se reclamă nefondat răpirea unor persoane, lipsirea de libertate sau sechestrarea. După un astfel de telefon, IPJ Buzău a mobilizat 60 de poliţişti cu 30 de autovehicule, timp de câteva ore.

Potrivit IPJ Buzău, în ziua de 5 august, un tânăr buzoian de 21 de ani a sesizat că soţia sa, în vârstă de 19 ani, a fost răpită de pe stradă, din dreptul locuinţei şi a fost forţată să se urce într-un autoturism. 

În urma sesizării au fost demarate de urgenţă verificări pentru clarificarea situaţiei, în activitate fiind angrenaţi peste 60 de poliţişti şi 30 de autovehicule. 

Autoturismul invocat de apelant a fost dat în atenţie inclusiv la nivel naţional. La scurt timp, tânăra în legătură cu care s-a sesizat răpirea a fost găsită, aceasta infirmând totodată cele sesizate de soţul său. 

Bărbatul de 21 de ani a fost sancţionat contravenţional conform O.U.G. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă.

O altă situaţie a fost în ziua de 08 august, când un bărbat râmnicean de 48 de ani a sesizat prin apel 112 că este sechestrat. 

Şi în acest caz poliţiştii s-au mobilizat de îndată pentru intervenţie, însă, în urma verificărilor, apelantul a fost găsit la domiciliu şi a menţionat că a apelat numărul unic de urgenţă doar pentru a cronometra în cât timp este găsit. 

Râmniceanul a fost sancţionat contravenţional conform actului normativ menţionat mai sus.

Cele două cazuri nu sunt singulare. De la începutul anului până în prezent la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au fost înregistrate peste 380 de apeluri nefondate, urmare cărora s-au aplicat 304 sancţiuni, cu precizarea că numărul lunar a unor astfel de sesizări s-a mărit în ultimele luni.

”În acest context subliniem că problema apelurilor false la 112 nu este numai una instituţională, ci a tuturor celor care au, la un moment dat, nevoie de ajutor. Să nu uităm că efectivele de poliţişti angrenate în căutarea unor prezumtive victime sunt aceleaşi care trebuie să intervină la urgenţe reale”, se arată într-un comunicat al IPJ Buzău.

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri