Ajutor european pentru repararea casei. Ce trebuie să știe românii care pot obține până la 4.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa un sfert de milion de români care stau prost cu banii ar putea primi vouchere de până la 4.000 de lei. Banii vor putea fi folosiți pentru renovarea casei și înlocuirea electrocasnicelor.

Cei opt membri ai familiei au condiții minime de trai. SURSA Iulian Bunilă
Cei opt membri ai familiei au condiții minime de trai. SURSA Iulian Bunilă

Autoritățile au anunțat că noile vouchere vor ajunge la persoanele care nu pot munci, bătrânii fără sprijin și la familiile cu mulți copii, peste cinci. Măsura se va aplica de la anul, dar până atunci trebuie aprobată și de Comisia Europeană. 

Oameni care au nevoie de ajutor

Vali Stângă locuiește în comuna buzoiană Țintești, în casa unui unchi, împreună cu soția, cei cinci copilași, toți minori, și proprietarul. Cu toții se îngrămădesc în două camere și o bucătărie, unde își împart sărăcia. Venitul familiei Stângă însumează alocațiile copiilor și ajutorul social de la primărie.

Proprietarul casei ne arată crăpăturile din pereți. SURSA Iulian Bunilă
Proprietarul casei ne arată crăpăturile din pereți. SURSA Iulian Bunilă

Proprietarul casei mărturisește că se teme pentru viața locatarilor săi, pentru că pereții sunt din ce în ce mai șubrezi iar acoperișul a început să se lase. A ajuns și la urechile lor vestea că statul are de gând să le dea familiilor sărace, cu mulți copii, câte un ajutor financiar de 4.000 de lei pentru refacerea locuințelor și dotarea lor cu electrocasnice, iar gândul bărbaților din gospodărie zboară deja spre a-i folosi la consolidarea construcției.

Vali Stângă vrea banii pentru consolidarea acoperișului. SURSA Iulian Bunilă
Vali Stângă vrea banii pentru consolidarea acoperișului. SURSA Iulian Bunilă

Casa în care viețuiesc cele opt suflete stă să cadă, iar odaia de la drum a ajuns de nelocuit, deja, din cauza crăpăturilor din pereți. „Dacă aș primi banii aceștia, aș repara acoperișul și camera de la drum. S-a lăsat acoperișul și pentru că am rămas cu puține camere, dorm toți băieții cu mine”, mărturisește Vali Stângă, localnic din Țintești

Femeia casei, în schimb, visează la niște electrocasnice, ca să scape în primul rând de chinul spălatului la mână pentru atâtea persoane. „Aș lua de toate, dar mai ales o mașină de spălat. Am atâtea persoane după care trebuie să spăl”, spune Nicoleta, mama copiilor.

Alexandra Vasile vrea o casă solidă pentru copiii ei. SURSA Iulian Bunilă
Alexandra Vasile vrea o casă solidă pentru copiii ei. SURSA Iulian Bunilă

Alexandra Vasile, o femeie din Gălbinași, a tresărit când a auzit de banii promiși de stat, care ar ajuta-o să renoveze casa.

Optimismul i-a pălit după ce a aflat că s-ar putea să nu primească niciun ajutor, întrucât are doar patru copii, nu cinci. „În casă, aduc bani și eu, dar și soțul meu, care s-a angajat de o lună de zile. Mai sunt ajutată de biserică, de oamenii de acolo. Venitul este însă extrem de mic și aș dori să primesc acești bănuți pentru a termina casa pentru copii”, spune Alexandra Vasile.   

Potrivit autorităților, peste 220.000 de români s-ar putea număra printre beneficiarii acestui ajutor. Suma aferentă unui voucher va fi de 4.000 de lei, bani pentru repararea locuinței și pentru schimbarea aparatelor electrocasnice vechi: frigider, mașină de spălat și aragaz. Măsura se va aplica de la anul, dar, până atunci, autoritățile trebuie să obțină aprobarea Comisiei Europeane pentru alocarea acestor fonduri.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite