Afacerea cu miere prelucrată după o reţetă inventată de un buzoian cucereşte România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele Melinis, fabricate în toată ţara
Produsele Melinis, fabricate în toată ţara

Un produs pe bază de miere, în care sunt amestecate fructe şi plante aromatice printr-o metodă inventată de un buzoian, cucereşte piaţa românească a dulciurilor. Atelierele Melinis folosesc o tehnologie proprie de procesare a mierii, iar rezultatul este o gamă complet nouă, cu caracteristici deosebite în arome, textură şi gust.

În cadrul fabricii Atelierele Melinis, din satul Nişcov, îmbinarea mierii de albine cu fructele sau petalele de trandafir se face altfel decât se practică în alte fabrici de profil. 

După omogenizarea în malaxoare speciale, compoziţia este scufundată în recipientul plin cu miere din cea mai bună calitate. La aromatizare, mai pot fi utilizate şi alte fructe, precum gutuile, prunele sau vişinele, dar şi afine ori boabe de cătină. 

Constantin Pascu este inventatorul Melinis-ului, produs dezvoltat cu ajutorul unui fizician, Daciana Taraşi, şi al Marietei Iorga, inginer. 

”Folosim miere de salcâm, care este miere nobilă, cu proprietăţi terapeutice. Apoi, proprietăţile petalelor de trandafir şi a celorlalte fructe sunt păstrate în miere deoarece vorbim de un proces de deshidtratare lentă, la temperaturi joase. Nimic de aici nu trece peste 35 de grade Celsius”, explică Daciana Taraşi, fizician.

buzau

Melinis-ul produs în fabrica din Nişcov este un sortiment unic pe piaţă, ajuns deja la faza de brevetare. Noutatea constă, printre altele, în metodele şi timpii alocaţi îmbinării elementelor din compoziţie. 

Orice abatere de la reţetă s-ar solda cu fermentarea produsului.

”Dacă amestecăm mierea cu orice fruct crud, în mod normal mierea scoate apa din fruct şi în scurt timp fermentează. Ceea ce facem noi este să scoatem apa din acest amestec de miere cu fruct. Aducem compoziţia la o concentraţie care este cea obişnuită din miere şi în cadrul căreia produsul rămâne stabil”, explică Marieta Iorga, specialist în cadrul fabricii din Nişcov.
buzau

Delicioasele produse au ajuns deja în câteva magazine de produse tradiţionale şi urmează să fie promovate la târguri alimentare. Un borcan de Melinis costă în jur de 30 de lei.

  

Colaborări cu producători de fructe şi firme apicole din toată ţara

La mai puţin de un an după lansarea primelor sortimente de Melinis, portofoliul produselor realizate prin această metoda inventată de buzoianul Constantin Pascu se extinde rapid, în urma atragerii unor colaboratori din ţară. 

buzau

Împreună cu firme din Dâmboviţa, Braşov şi Vaslui, buzoienii au lansat conserve dulci pe bază de aronia şi miere polifloră, goji, dar şi un nou sortiment de miere cremă cu trandafiri. 

”Valoarea tehnologiei se remarcă prin dezvoltarea continuă a gamei de produse. Iniţial am lucrat pe produse cu miere de salcâm şi fructe  sau petale de trandafiri. Pe măsură ce am căpătat gustul şi priceperea experimentării, am obţinut combinaţii cu totul noi”, spune Constantin Pascu, inventatorul Melinis-ului.  

În această vară, Atelierele Melinis au fost descoperite de câţiva producători români de fructe aromate sau de pădure care căutau modalităţi noi de conservare sănătoasă a produselor lor.

buzau

O primă colaborare a fost parafată cu firma Aromela, din Dâmboviţa, care utiliează fructele în sucuri, pulberi, dar şi dulceţuri sau gemuri preparate clasic.  

”Împreuna cu doamna Melania Cozea, am realizat deja un prim produs pe bază de aronia şi miere polifloră, produs care este deja în comercializare în magazinul online al firmei. Avem în pregătire multe alte produse pe bază de soc şi mure”, spune Constantin Pascu, manager Atelierele Melinis.  

buzau

Cu ajutorul specialiştilor de la BioGoji Braşov, fabrica buzoiană a realizat deja două sortimente, aflate acum în străinătate pentru evaluare. 

”Directorul firmei, domnul Adrian Nicolae,  e în căutare de produse care să permită conservarea calităţilor fructelor goji în produse de calitate, altfel decât prin uscare sau fierbere şi aşa ne-a găsit şi propus o colaborare. Am realizat deja două produse pe bază de goji, produse care sunt deja trimise la evaluare în Anglia şi avem în lucru alte sortimente”, declară Constantin Pascu.

buzau

Produse concepute după reţeta melinis-ului vor intra şi în oferta Apisrom Vaslui, un mare prelucrător de miere, prezent cu produse de calitate în majoritatea marilor lanţuri de distribuire din ţară, dar şi în Germania şi Franţa. 

Atelierele Melinis evaluează chiar în aceste zile posibilitatea de a obţine împreună cu firma Vaslui miere cremă cu trandafiri şi există o listă de lucru pentru alte fructe cu arome, gusturi, culori care vor schimba complet acest segment de producţie al mierii cremă.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite