A murit Ştefăniţă, băiatul bolnav din Râmnicu Sărat pentru care s-a inventat mitingul de solidaritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefăniţă Gavrilă a murit la vârsta de 29 de ani
Ştefăniţă Gavrilă a murit la vârsta de 29 de ani

Solidaritatea unui oraş i-a adus unui bolnav de leucemie încă zece ani de viaţă. În 2005, Ştefăniţă Gavrilă a primit în dar de la concitadinii săi din Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, banii necesari unei operaţii în Italia. Oamenii organizau mitinguri pentru strângere de fonduri, gestul lor fiind intens mediatizat la nivel naţional. Din păcate, boala a învins iar sâmbătă Ştefăniţă a trecut în lumea celor drepţi.

În urmă cu zece ani, toată presa naţională scria despre mitingurile şi intensele campanii umanitare, organizate de tineri din municipiul Râmnicu Sărat, pentru salvarea unui băiat de 19 ani, Ştefăniţă Gavrilă. 

Colegii de liceu aflaseră de suferinţa acestuia, aplazie medulară severă, o formă de leucemie cu o evoluţie galopantă, şi au făcut tot posibilul pentru a strânge fondurile necesare unui tratament în străinătate.

Medicii au spus că, fără un transplant de măduvă, băiatul trebuia să se pregătească pentru moarte, în mai puţin de două luni. I s-a dat şansa că ar putea să facă în străinătate o operaţie care costa 150.000 de euro, o sumă uimitoare.

Familia Gavrilă nici nu apucase să se resemneze, când colegii băiatului de la Liceul "Alexandru Vlahuţă" şi alţi tineri din Râmnicu Sărat au pornit într-un demers nemaivăzut până atunci de strângere de bani, pentru operaţie. Ieşeau pe străzi, la mitinguri cu scop umanitar, o dată la câteva zile, scandând lozincile durerii: "Şi voi aveţi copii!", "Vrem să trăieşti!", "Nu vrem indiferenţă!" sau ”Ştefăniţă, te iubim!". 

Aveau la ei cutii pentru donaţii, cu poza colegului lor lipită pe ele, magazinele din oraş erau pline de astfel de puşculite, unde veneau să doneze până şi copiii de trei, patru ani. ”De la Revoluţie încoace, românii au făcut mitinguri împotriva guvernelor, a preţurilor şi a restructurării. Tinerii din Râmnicu Sărat ies pe străzi, oprind circulaţia maşinilor, pentru o viaţă”, aşa relata Observatorul de la Antena 1 despre gestul de solidaritate al râmnicenilor.

În primele zile de campanie, reflectată şi în mass-media centrale, părinţii reuşiseră să strângă 57.000 de euro, bani cu care Ştefăniţă a început tratamentul la o clinică din Roma. 

Cu ajutorul râmnicenilor sufletişti, băiatul bolnav de aplazie medulară severă a mai trăit zece ani, şi nu două săptămâni, cât ar mai fi supravieţuit dacă nu ajungea pe mâinile medicilor italieni. A murit, sâmbătă, în jurul prânzului, la vârsta de 29 de ani, la clinica din Roma unde se afla sub tratament. 

Chiar dacă suferinţa îl măcina pe interior, băiatul alintat de prieteni "Nikita" avea mereu zâmbetul pe buze. În urma unui comunicat de presă oferit de familie, decesul a survenit "în urma unor complicaţii", nedorind să ofere alte detalii. 

Apropiaţii fac apel la toţi cei care l-au cunoscut pe Ştefăniţă să îi aducă un ultim omagiu la căpătâi. Prietenii şi cunoscuţii s-au grăbit să îi lase zeci de mesaje de condoleanţe pe pagina personală de Facebook. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite