VIDEO Bucureşti 555. Cum arăta Arena Naţională în vremea în care se numea „Stadionul 23 august“ şi cum se întreceau bucureştenii la ciclo cros

0
0

Sâmbătă, 20 septembrie, Bucureştiul a împlinit 555 de ani de existenţă, iar străzile oraşului s-au transformat radical. La tot pasul au fost organizate concerte, expoziţii şi ateliere interactive. Cu toate acestea, Bucureştiul vremurilor trecute arăta cu totul altfel faţă de ceea ce vedem noi acum.

În secolul al XIV-lea, Bucureştiul era un turn aflat la intersecţia a două drumuri comerciale din care se putea observa orice mişcare apărută în zonă. Era, pe scurt, un punct de observaţie foarte bun din care oamenii puteau să supravegheze cu grijă tot ce mişca în zonă.

„În anii 1370-1380, se pun bazele unui turn, punct de pază în vremea aceea”, povesteşte istoricul Dan Falcan despre începuturile Bucureştiului. De la acest turn a luat fiinţă oraşul ce avea să devină Capitala României de astăzi. Uşor-uşor,  Bucureştiul s-a extins şi a înglobat mai multe, primul document în care este menţionat oraş datează de acum 555 de ani, din 1459, şi îi aparţine lui Vlad Ţepeş.

Cum s-a schimbat faţa oraşului

Bucureştiul a trecut printr-o mulţime de schimbări şi treptat în Capitală au apărut clădiri datorită cărora oraşul a devenit celebru. Cu toate acestea, unele clădiri au rămas neschimbat de-a lungul vremii, în timp ce altele au dispărut de pe harta Bucureştiului, devenind o amintire pentru cei mai în vârstă locuitori ai Capitalei. 

Într-un filmuleţ postat pe Youtube, Bucureştiul este prezentant cu o altă faţă în comparaţie cu ceea ce cunoaştem noi acum, în timp ce în unele zone ale oraşului nu s-au produs schimbări importante. Spre exemplu, în filmuleţ apar imagini cu stadionul 23 august, aşa cum se numea în urmă cu ani buni actuala Arenă Naţională, stadionul luat cu asalt de microbişti în timpul celor mai inmportante meciuri. 

De asemenea, în imagini apar mai multe zone din şoseaua Ştefan cel Mare, deloc aglomerată atunci, imagini cu Aerogara Băneasa, cu sediul Televiziunii Române, dar şi imagini cu celebrul circ de stat. Totodată, în filmuleţ se poate vedea şi Casa Presei Libere, în faţa căreia zeci de bucureştenim luau parte la un ciclo cros. 

București


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri