Vaca bălţată, torturată în drum spre China. Vier Pfoten se opune exportului de animale vii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vier Pfoten se opune exportului de vaci vii către China FOTO Adevărul
Vier Pfoten se opune exportului de vaci vii către China FOTO Adevărul

Asociaţia care luptă pentru drepturile animalelor Vier Pfoten se opune categoric proiectului de a exporta 500.000 de vaci bălţate din România în China. „O călătorie de peste 15.000 de kilometri pe durata a câteva luni înseamnă o tortură inimaginabilă şi inacceptabilă pentru animale”, a spus Gabriel Păun, directorul de campanii al Vier Pfoten Internaţional.

Guvernul a aprobat în şedinţa din 20 noiembrie memorandumul pentru exportul a peste 500.000 de vaci vii din rasa Bălţată românească în China. Primul transport ar urma să înceapă deja în ianuarie 2014. Acest memorandum a fost semnat în contextul în care săptămâna aceasta are loc la Bucureşti întâlnirea prim-miniştrilor din China - Europa Centrală şi de Est şi Forumul Economic China-Europa Centrală şi de Est.

Reprezentanţii Asociaţiei sunt de părere că transportul animalelor vii pe distanţe lungi este un subiect controversat în Europa şi la nivel mondial. Nu întâmplător nicio altă ţară din Europa nu exportă vaci vii tocmai în China, ţară situată la peste 8.400 de mile marine (peste 15.000 km), reprezentând o durată de câteva luni de călătorie pe mare.

“Transportul pe distanţe lungi presupune un disconfort teribil pentru vaci, care adesea se soldează cu accidente şi mortalitate ridicată. Vorbim despre un număr de peste 500.000 de vaci, deci despre o mega suferinţă. Guvernul României are datoria de a preveni suferinţa animalelor prin stoparea acestui memorandum total aberant. China trebuie să îşi aleagă vacile de lapte din ţările învecinate”, a declarat Păun.

Pe lângă transportul de lungă durată, care reprezintă principala problemă de bunăstare a animalelor, bălţatele româneşti care vor supravieţui călătoriei vor fi trecute cel mai probabil la un sistem de creştere intensiv, în spaţii închise. În China, producţia de lapte este forţată până la 32 de litri de lapte pe zi per vacă, în vreme ce în România media este de 10 litri pe zi.

“După o tortură de durată, pe vapor, bălţatele româneşti vor face puşcărie în China. Cu ce au greşit bietele animale?” a încheiat Păun.

Pe aceeeaşi temă:

România va exporta în China peste 500.000 de vaci în următorii 7-10 ani

România a semnat un protocol cu autorităţile chineze în urma căruia va exporta în următorii 7-10 ani peste 500.000 de vaci din rasa Bălţata românească în China, care le vor aduce fermierilor români venituri mai mari de o jumătate de miliard de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite