Traficul rutier este „paralizat“ în Bucureşti din cauza ninsorii. Cum s-au pregătit edilii Capitalei pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bucureşti ninge de ore întregi şi în ciuda faptului că reprezentanţii primăriilor de sector au anunţat că şi-au luat toate măsurile de precauţie, în acest moment se circulă foarte greu. „Adevărul“ vă prezintă cum s-au pregătit primarii de sector pentru această iarnă.

După ore întregi de ninsoare, Capitala este „paralizată“ ca în fiecare an când încep să cadă primii fulgi de zăpadă. Deşi marile artere sunt curăţate în bună parte, traficul rutier este îngreunat şi cei care au plecat astăzi cu maşinile de acasă se plâng de faptul că au stat blocaţi în maşini ore întregi.

Sectorul 1

Aproximativ 90 de utilaje şi în jur de 300 de persoane sunt pregătite să intervină în această iarnă pentru deszăpezirea şi combaterea poleiului pe toate cele 1.088 de străzi ale Sectorului 1. Potrivit programului de deszăpezire aprobat de Consiliul Local Sector 1, compania Romprest este pregătită să intervină cu aproximativ 90 de utilaje dotate corespunzător: abrollkippere (sărăriţă şi plug), autocisterne, basculante, auto-cisterne multifuncţionale, încărcătoare frontale, multicar (pentru trotuare largi şi străzi secundare), motofreze pentru trotuare, tractoare şi unimoguri).

Totodată, 300 de persoane - circa 100 de persoane pe schimb, vor acţiona 24 din 24 de ore, în vederea îndepărtării manuale a zăpezii de pe trecerile de pietoni, din staţiile RATB, refugii RATB, căi acces instituţii publice. Compania Romprest a luat din timp măsuri pentru asigurarea stocului de materiale antiderapante. Astfel, prestatorul serviciului de deszăpezire din Sectorul 1 deţine pe stoc, până în acest moment, 6.500 tone de clorură de sodiu şi peste 2.000 tone de clorură de calciu.

Sectorul 2

În ceea ce priveşte situaţia din Sectorul 2 al Capitalei, reprezentanţii primăriei au precizat, pentru „Adevărul“, că în această iarnă sunt pregătite să intervină 143 de utilaje. Întrebaţii de reporterii „Adevărul“ cum au de gând primăria să asigure condiţii optime de trafic pe timpul acestei ierni, reprezentanţii autorităţii locale au răspuns că nu au existat probleme deosebite anul trecut.

„ În Sectorul 2 nu au fost probleme deosebite anul trecut. Poliţia Rutieră asigură fluidizarea circulaţiei pe străzile Municipiului Bucureşti şi va trebui să înăsprească şi să multiplice sancţiunile date persoanelor care parchează ilegal sau necorespunzător. De asemenea, Comisia Tehnică de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, în baza experienţelor anilor anteriori trebuie să elaboreze măsuri eficiente pentru preîntâmpinarea blocajelor de circulaţie“.

Sectorul 3

În Sectorul 3 al Capitalei sunt pregătite să intervină în acest moment 66 de utilaje, iar pentru combaterea poleiului este utilizată clorură de sodiu, fiind pregătită o cantitate de 3.000 – 4.500 de tone. Cu toate acestea, în sectorul 3 se circulă destul de greu, la fel ca în restul sectoarelor din Bucureşti.

Sectorul 4

În sectorul 4, autorităţile sunt pregătite să intervină cu 65 de utilaje, 2.000 de tone de sare şi 100 de tone de clorură de sodiu. „Programul de măsuri şi acţiuni pentru deszăpezirea şi combaterea poleiului în Sectorul 4, pentru iarna 2014 – 2015 prevede să se acţioneze pentru deszăpezire în două etape: în prima fază pe bulevarde, în faţa unităţilor de învăţământ şcolar şi preşcolar, spitale şi alte instituţii de interes public şi în a doua fază se va acţiona pe arterele secundare“, au precizat reprezentanţii Primăriei Sectorului 4. În ceea ce priveşte situaţia din Sectorul 5 al Capitalei, aici se ocupă de deszăpezire Primăria Capitalei.

Sectorul 6

Pentru această iarnă sunt pregătite 95 de utilaje de deszăpezire şi 6 maşini de control: 36 utilaje cu plug frontal, şapte autocisterne pentru împrăştierea soluţiei antiîngheţ, 22 instalaţii (sărăriţe) pentru împrăştiat material antiderapant, şapte încărcătoare frontale, 14 autobasculante pentru încărcat şi transportat zăpada, patru bobkat cu plug frontal , cinci freze de zăpadă.

Primăria Capitalei

În acest moment peste 520 de utilaje sunt pregătite să intervină şi să deszăpezească străzile din Capitală. De asemenea, peste 2.700 de operatori aşteaptă să intervină la nevoie. Pe  parcursul nopţii trecute, 182 de utilaje au aplicat tratamente cu antiderapant pe arterele principale, cu trafic RATB, dar şi pe o parte din străzile laterale.

Operatorii intervin în acest moment şi prin acţiuni de pluguire acolo unde s-a depus deja zăpada pe carosabil ( sectorul 3 şi sectorul 5). De asemenea, echipele de control ale municipalităţii verifica zonele în care se impune o nouă trecere cu antiderapante astfel încât traficul în Capitală să se desfăşoare în condiţii normale. Toate utilajele destinate intervenţiei pentru programele de deszăpezire sunt pregătite. În acest moment, 526 utilaje şi 2.748 operatori sunt gata să intervină pe străzile Bucureştiului. Totodată, municipalitatea are un stoc de materiale antiderapante de 21.836 tone. În funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice, operatorii de deszăpezire vor interveni conform planului de deszăpezire şi combaterea poleiului. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite