Taxă pentru recuperarea câinilor pierduți găsiți pe domeniul public și cazați în adăposturile ASPA
0Câinii capturați de pe domeniul public al Capitalei și cazați în adăposturile ASPA vor putea fi recuperați de proprietarii după ce vor plăti 52 de lei, potrivit unui proiect al Primăriei Capitalei.
Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei.
Suma ar acoperi valoarea consultațiilor medicale la intrarea și ieșirea câinilor din adăpost, iar predarea animalelor din adăpost se va face doar după achitarea tarifului.
Scopul proiectului este facilitarea recuperării câinilor pierduți și promovarea deținerii responsabile a acestora, potrivit referatului de aprobare.
Câinii pot fi revendicați de proprietari în primele șapte zile lucrătoare de la data înregistrării în registrele ASPA, iar după expirarea acestui termen, aceștia pot fi adoptați. Totodată, proprietarul are prioritate în faţa persoanei care are de gând să adopte acelaşi câine, chiar dacă cererea de adopţie este depusă înaintea cererii de revendicare.
Totuși, dacă animalul a fost adoptat, după expirarea termenului de 7 zile, proprietarul îl poate recupera dacă dovedește că nu a putut depune cererea de revendicare în termenul stabilit.
Dacă animalele au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, asociaţiile şi fundaţiile de profil îi pot prelua fără a aştepta termenul legal de adopţie, cu obligativitatea de a nu-i da spre adopţie înainte de împlinirea termenului legal de revendicare, potrivit sursei citate.
Personalul ASPA trebuie să anunțe proprietarul în maxim 24 de ore, prin email, telefon sau alte mijloace, dacă animalul este identificat printr-un mijloc aprobat.
Nu se vor lua în calcul ziua intrării și cea a ieșirii din adăpost, atunci când se va calcula suma de plată pentru perioada de cazare.
Nu este singurul proiect aflat în dezbatere pe site-ul Primăriei Capitalei legat de ASPA. Un proiect ce prevede creşterea tarifului pentru întreţinerea câinilor din adăposturile ASPA, adoptaţi la distanţă, de la 6,5 lei/zi la 21 de lei/zi este, de asemenea, discutat.
Schimbarea tarifului este motivată de creșterea costurilor cu hrana, utilităţile, diverse materiale, dar şi ca urmare a creşterii salariului minim brut pe economie din ultimii şase ani, potrivit proiectului.