Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân, marcată la 4 octombrie. Apelul activiștilor: „Autoritățile luptă cu efectul și ignora cauza“

0
Publicat:

Asociația „Pro Animals“ trage un semnal de alarmă, de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân, cu privire la modul în care este gestionată situația câinilor fără stăpân în municipiul Târgu Jiu, unde Primăria are încheiat un contract de delegare de gestiune cu o asociație din județul Hunedoara.

Maidanez închis în padoc SURSA Pro Animals
Maidanez închis în padoc SURSA Pro Animals

La 4 octombrie este marcată Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân, iar Asociația Pro Animals trage un semnal de alarmă. Asociația se ocupă de capturarea și plasarea în adăpost a maidanezilor, precum și de eutanasierea lor, în cazul în care nu sunt adoptați. Reprezentanții Pro Animals consideră că metoda autorităților nu este eficientă.

Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân, tragem un semnal de alarmă cu privire la situația actuală din Târgu-Jiu și facem un apel la cetățenii responsabili pentru a lua atitudine!  Nu vă lăsați păcăliți de metode ce funcționează doar până la următoarele alegeri! Capturarea și uciderea câinilor prinși pe străzi nu sunt metode eficiente și nici nu au fost vreodată, fapt demonstrat la nivel mondial! Dacă vă bucurați că azi a dispărut maidanezul din față blocului, gândiți-vă că mâine se vor fi abandonați acolo alți 3….5…..10! CE FAC AUTORITĂȚILE?! Luptă cu efectul și ignora cauza!  Alocă 300 de lei pentru capturarea unui singur câine, viu sau mort. Plătesc SUPLIMENTAR pentru fiecare cetățean al orașului 11 RON / an pentru cheltuieli cu capturarea și uciderea câinilor ( dacă nu se adoptă în 14 zile). Mai mult, adopția unui câine din adăpostul public Târgu-Jiu se face contracost deși adopțiile animalelor din adăposturi publice sunt gratuite în România!“, arată activiștii. 

SURSA Pro Animals
SURSA Pro Animals

În apelul lansat de asociația de protecție a animalelor se arată că nu se desfășoară nicio acțiune de prevenire a abandonului: „Nu desfășoară nicio acțiune de PREVENȚIE pentru a nu mai avea câini pe străzi și preferă să aloce bani publici pentru acțiuni fără rezultate pe termen lung; nu organizează nicio campanie de sterilizări, nicio acțiune de identificare și microcipare, nicio campanie de adopție a câinilor încarcerați în adăpostul public și nicio acțiune de informare a cetățenilor!“

Asociația „Pro Animals“ susține, în mesajul trasmis de Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân, că sunt o serie de metode mult mai eficiente care elimină cauza acestui fenomen. 

„Există metode eficiente pe care le propunem autorităților locale și pentru care contribuim deja de ani buni dar acestea nu sunt luate în considerare deși problema câinilor fără stăpân este o problema socială reală: STERILIZARE în masă a tuturor câinilor, cu sau fără stăpân (așa cum prevede legea neaplicata de autoritățile locale) - noi, asociațiile de profil oferim acest lucru GRATUIT în Târgu-Jiu si si alte zone din județul Gorj! MICROCIPARE în masă a tuturor câinilor cu stăpân - ca orice câine pierdut, abandonat sau lăsat liber pe străzi să poată fi identificat, iar stăpânul contactat și sancționat după caz (așa cum prevede legea neaplicata de autorități). SANCȚIONARE a celor care refuză să își sterilizeze animalele proprii, a celor care înmulțesc ilegal și a celor care abandonează“, enumeră activiștii.

Viceprimar: „Nu a fost niciun câine eutanasiat“

În schimb, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Bogdan Bejinaru, susține că niciun câine nu a fost eutanasiat.

Delegarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân a fost intens criticată de cei care văd și gândesc doar răul acestui oraș. Am acționat cum am crezut că e mai bine pentru siguranța cetățenilor și a copiilor, pentru creșterea calității vieții în Târgu Jiu, conștienți fiind de faptul că problema câinilor fără stăpân nu era bine gestionată. Avem și primele rezultate: 284 de câini au fost capturați de pe străzile municipiului Târgu Jiu, 94 dintre aceștia se află în padoc, iar 190 au fost adoptați. Îmbucurător este că, având în vedere numărul mare de adopții, în această perioadă, nu a avut loc NICI O EUTANASIERE!“, declară viceprimarul.

El precizează că edilii continuă să acționeze așa cum cred de cuviință.

„Suntem datori să vă oferim un climat de viață sigur și sănătos, așa că detractorii de serviciu, ascunși sub masca așa zișilor iubitori de animale, pot să ne critice în continuare. Problema câinilor fără stăpân nu este nici pe departe rezolvată, dar primele rezultate arată că poate fi soluționată“, mai spune Bogdan Bejinaru.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite