Suma uriașă cu care se vinde vila arhitectului care a coordonat construcția sediului Primăriei Capitalei

0
Publicat:

O casă monument istoric dintr-o zonă selectă a Capitalei și cu o poveste specială a fost scoasă la vânzare prin intermediul filialei din România a Sotheby's, cea mai cunoscută casă de licitaţii de pe glob.

Casa Athanasie Bolintineanu a fost construită în 1911 FOTO Gabriel Ghizdavu
Casa Athanasie Bolintineanu a fost construită în 1911 FOTO Gabriel Ghizdavu

Este vorba de casa inginerului Athanasie Bolintineanu, rudă cu celebrul poet Dimitrie Bolintineanu.

Casa are opt camere și șase băi, suprafața totală fiind de 1.369 metri pătrați. Suma cerută pentru casă este de 4,5 milioane euro.

Casa istorică cu arhitectură în stil neo-românesc, situată între Căderea Bastiliei și Calea Dorobanților, a fost construită în anul 1911 după planurile inginerului Athanasie Bolintineanu, pentru a-i servi acestuia drept reședință.

Athanasie Bolintineanu a fost descendent prin alianță al celebrei familii Bolintineanu, reprezentată de poetul și diplomatul Dimitrie Bolintineanu.

În calitate de inginer șef al Primăriei București, Athanasie Bolintineanu a fost cel care coordonat dezvoltarea bulevardelor Elisabeta, Carol I și construcția sediului Primăriei Capitalei din fața Parcului Cișmigiu.

Monumentala clădire a Primăriei Capitalei a fost construită între anii 1906 şi 1910, după un proiect al celebrului arhitect Petre Antonescu, fiind destinată inițial Ministerului Lucrărilor Publice.

Sediul Primăriei Municipiului Bucureşti este, ca și casa Athanasie Bolintineanu, o lucrare în stil neo-românesc.

Un om extrem de implicat și activ, Athanasie Bolintineanu a fost cel care a pus bazele primei fabrici de ciment din Romania, numită atunci Fabrica Frații Bolintineanu.

Casa inginerului Bolintineanu este reprezentată de o clădire impunătoare cu ample elemente de arhitectură neoromânească, concentrate atât pe fațadele casei cât și la interior în încăperile mai importante, construită pe un teren de 1.725 metri pătrați și dispusă pe subsol, demisol, parter înalt și pod.

”Foișorul este decorat cu medalioane circulare, grupate în spațiul liber lăsat de trei coloane, acestea fiind decorate la rândul lor cu capiteluri florale. Un caracter decorativ pronunțat îl are și terasa acoperită din colțul de sud-vest al casei inginerului Athanasie Bolintineanu, cu stâlpi din lemn sculptați cu motive inspirate din arhitectura populară. Celelalte laturi ale casei au o arhitectură mult mai sobră, unicele elemente decorative fiind soclul din piatră, lintoul din lemn incrustat cu motive populare și chenarele golurilor din parter”, spun reprezentanții Sotheby's România.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite