Castel din Mărginimea Sibiului, scos la vânzare prin celebra Casă Sotheby's. Prețul de pornire este 1,4 milioane de euro

0
Publicat:

Una dintre „perlele” Ardealului, o clădire istorică din Mărginimea Sibiului, a fost scoasă la licitație de celebra Casă Sotheby's. Imobilul de aproximativ 1.000 mp utili este renovat parțial.

Castelul de poveste de lângă Sibiu din Săliște Foto Colaj Sotheby jpg
Castelul de poveste de lângă Sibiu din Săliște Foto Colaj Sotheby jpg

Revendicat în urmă cu aproximativ două decenii, nu este pentru prima dată când acest castel este scos la vânzare. În 2015 se cereau pe el 650.000 de euro, iar acum se vinde pentru 1,4 milioane de euro. Clădirea dispusă pe trei niveluri: demisol, parter și etaj (dar și podul poate fi amenajat) este compartimentată în nu mai puțin de 38 de încăperi, dintre care 20 sunt camere, iar restul băi.

Vânzătorii susțin că s-ar putea preta într-un hotel boutique ori un centru cultural. Aflat la aproximativ 20 de km depărtare de reședința de județ, „Castelul de poveste de lângă Sibiu”, după cum l-au catalogat reprezentanții casei de licitații, este considerat drept cea mai valoroasă proprietate din orașul Săliște.

O mică perlă a Ardealului

Parte din Mărginimea Sibiului, unul din cele mai puternice branduri turistice ale României și una din cele mai frumoase, pitorești și autentic tradiționale zone din Europa, orașul Săliște - cunoscut și drept „Mărgăritarul Ardealului” - deține mai multe clădiri istorice spectaculoase.

Probabil cea mai impozantă dintre acestea este chiar clădirea din centrul urbei, de pe malul râului ce traversează orașul, în Parcul „Nicolae Hențiu”, care a găzduit, printre altele, Unitatea de Asistență Medico-Socială Săliște, vechiul cămin de bătrâni, până în 2007, când acesta s-a mutat într-o casă nouă în care autoritățile locale au investit șase milioane de lei.

Impresionanta proprietate a fost vândută, după retrocedare, iar noul proprietar a intenționat să o reabiliteze, ceea ce a și reușit, parțial. Exteriorul clădirii are nevoie de o renovare totală a fațadei, în timp ce interiorul se prezintă într-o stare bună, necesitând doar finisaje.

Castelul de poveste de lângă Sibiu din Săliște Foto Colaj Sotheby jpg
Castelul de poveste de lângă Sibiu din Săliște Foto Colaj Sotheby jpg

Demisolul a fost proiectat să găzduiască mari saloane cu tavane din bolțișoare de cărămidă, în timp ce la parter și etaj există 18 camere înalte, cu baie proprie, plus încă două camere de stătătoare. Tot la etaj există și două terase mari, iar în interior s-a păstrat caracterul istoric al clădirii în care scara centrală din fier forjat reprezintă elementul central.

Proprietatea deține un teren de 1.350 mp pe care se mai află o clădire, parter plus mansardă transformată într-un apartament de sine stătător.

„Foarte aproape de Sibiu, extrem de frumos din punct de vedere arhitectural, într-o stare bună și bine compartimentat, acest castel din Săliște poate deveni rapid un boutique hotel cu foarte mult șarm, sau poate fi transformat în clinică medicală sau centru cultural. Este un castel ce datează de la începutul secolului trecut și care, de-a lungul timpului, a avut diverse întrebuințări”, au menționat reprezentanții Casei de licitații Sotheby's, fără să ofere alte detalii.   

Zona în care se află castelul, Mărginimea Sibiului, a fost recompensată în trecut cu titlul de „Destinație europeană de excelență” din partea Comisiei Europene.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite