Sorin Oprescu a convocat comandamentul de iarnă. Primarii de sector, pregătiţi şi ei de ninsoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu a convocat comandamentul de iarnă FOTO Arhivă Adevărul
Sorin Oprescu a convocat comandamentul de iarnă FOTO Arhivă Adevărul

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat, joi seară, un comandament de iarna pregătit să intervină pentru deszăpezirea străzilor din Bucureşti, după ce Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de ninsori viscolite şi ger în aproape toată ţara, inclusiv în Capitală.

În acest moment, 455 de utilaje sunt pregătite pentru a deszăpezi străzile din Bucureşti. În dotarea operatorilor de salubrizare din Capitală se află 20.621 de tone de clorură de sodiu, 4.673 de tone de clorură de calciu si eco-taw şi 75 de tone de nisip.

La şedinţa organizată joi seară la sediul municipalităţii au participat reprezentanţi ai direcţiilor de specialitate din cadrul Primăriei Capitalei, ai operatorilor de salubrizare, precum şi reprezentanţi ai altor instituţii implicate în programul de iarna (RATB, RADET, ApaNova, Enel, ALPAB, Administraţia Străzilor, DGASMB, Administraţia Spitalelor, Poliţia Locală, Luxten).

Sorin Oprescu a cerut operatorilor de salubrizare din toate sectoarele Capitalei să acţioneze cu prioritate în eliminarea depozitelor necontrolate de deşeuri, să cureţe grătarele şi gurile de canal şi să îşi verifice parcul auto, utilajele de deszăpezire, precum şi stocurile de materiale antiderapante.

„Operatorii au obligaţia, în cazul în care se înregistrează căderi de zăpadă, să degajeze intrările în şcoli, grădiniţe, spitale şi instituţii de interes public, şi, dacă este necesar, să aplice tratamente cu materiale antiderapante pe toate arterele principale şi secundare, cu prioritate în rampe, pante şi poduri“, se arată într-un comunicat de presă trimis de municipalitate.

De asemenea, reprezentanţii Administraţiei Străzilor au obligaţia să semnalizeze lucrările în desfăşurare, să verifice semafoarele şi să accelereze finalizarea lucrărilor în curs, astfel încît să existe cît mai puţine şantiere în lucru.

Totodata, angajaţii RADET au obligaţia să verifice toate punctele termice pentru a preveni apariţia unor eventuale avarii care ar putea afecta furnizarea agentului termic către bucureşteni.

Sorin Oprescu a cerut reprezentanţilor RATB să verifice utilajele de degajare a liniilor de tramvai şi să-şi pregăteasca stocurile de materiale antiderapante, astfel încât să poată curăţa în timp cât mai scurt staţiile şi refugiile. Şi reprezentanţii ALPAB vor interveni pentru a înlătura zăpada din parcuri.

Direcţia de Asistenţă Sociala are pregatite adăposturile sociale pentru găzduirea oamenilor străzii, are asigurat stocul de pături, haine şi incălţăminte pentru aceştia, fiind pregătite şi unităţile mobile care vor oferi  ceai şi mâncare caldă celor fără adăpost.

Pregătiri anunţate în Sectorul 3

Primăriile de sector au anunţat de asemenea că s-au organizat pentru venirea zăpezii. Primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă, a convocat pentru acest sfârşit de săptămână comandamentul de iarnă, în urma avertizărilor meteorologice de cod portocaliu, anunţă administraţia locală.

Operatorul de salubritate este pregătit să intervină, în Sectorul 3, cu 81 de utilaje. Acestea vor acţiona simultan atât pe bulevarde, cât şi pe străzile secundare. În sectorul 3 sunt 69 de artere principale, 596 de artere secundare, trei pasaje subterane, o staţie de salvare, două spitale şi 16 pante cu regim special.

Suprafaţa totală pe care se va acţiona va fi de 2.302.295 de metri pătraţi. Pentru sezonul rece operatorul de salubritate este pregătit să intervină cu 3.100 de tone de material antiderapant.

Totodată, primarul Sectorului 3 a solicitat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să pregătească adăposturile de noapte pentru cei care vor avea nevoie de serviciile acestora. Comandamentul de iarnă va rămâne întrunit în permanenţă pe toată durata sezonului rece, a dispus primarul Robert Sorin Negoiţă.

Pregătiri pentru iarnă în Sectorul 4

În contextul avertizării meteo, care anunţă ninsori viscolite şi o răcire accentuată a temperaturilor, Primarul Cristian Popescu-Piedone a convocat Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă Sector 4.

Întrunit vineri la 12.00, acesta angrenează toate departamentele Autorităţii Locale Sector 4, urmând să activeze non-stop, până la ieşirea de sub incidenţa avertizărilor meteo.

Astfel, S.C. REBU S.A. este pregătită să acţioneze pentru deszăpezirea şi combaterea poleiului  pe  cele 562 de artere de circulaţie şi străzi secundare din Sectorul 4, cu 55 de utilaje – 17 încărcătoare frontale şi 38 de utilaje pentru transport.

Totodată, pentru eficientizarea activităţii şi scurtarea timpului de intervenţie, va fi folosită o pompă mobilă, destinată alimentării utilajelor, astfel încât acestea să nu mai fie retrase din traseu pentru combustibil.

De asemenea, 300 de lucrători sunt mobilizaţi pentru degajarea zăpezii de la rigole, guri de canal, treceri de pietoni, refugii de tramvai.

Stocul de materiale antiderapante cuprinde 200 de tone clorură de calciu, 3.500 de tone de clorură de sodiu şi 100 de tone de motorină pentru utilaje.    

Direcţia Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Sectorului 4 va monitoriza în permanenţă activitatea societăţii de salubrizare, pentru buna coordonare şi eficienţă toate utilajele fiind dotate cu sistem tip GPS.

Primarul Cristian Popescu – Piedone reaminteşte agenţilor economici şi asociaţiilor de proprietari din Sectorul 4, că au obligaţia de a îndepărta zăpada de pe căile de acces în imobile. Tot în sarcina cetăţenilor intră şi curăţarea locurilor din parcările de reşedinţă, cât şi asigurarea condiţiilor optime trecerii utilajelor de salubrizare, care nu trebuie blocate în preluarea cantităţilor de deşeuri menajere.

Edilul Sectorului 4 adresează respectuos un apel cetăţenilor cu simţ civic, care vor trece la degajarea accesului în imobile sau a locurilor din parcările de reşedinţă, să nu arunce cantităţile de zăpadă pe carosabil, ci, să o depoziteze cât mai aproape de trotuar, pentru a putea fi ridicată de către lucrătorii societăţii de salubrizare.

Primarul Cristian Popescu – Piedone mai recomandă locuitorilor Sectorului 4, să evite deplasarea cu autovehiculele personale şi să folosească, pe cât posibil, mijloacele de transport în comun, iar parcarea autoturismelor să se realizeze astfel încât acestea să nu blocheze trecerea utilajelor de deszăpezire, accesul în intersecţii, spitale, unităţi de învăţământ sau instituţii de interes public.

În planul măsurilor de protecţie socială, echipe mobile formate din asistenţi sociali din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4 se vor afla permanent în alertă, gata să ofere sprijin cazurilor sociale din evidenţă sau să se deplaseze de urgenţă la domiciliile vârstnicilor singuri, pentru a le oferi asistenţă medicală sau a-i ajuta cu aprovizionarea cu alimente şi medicamente.

De asemenea, aceştia vor merge în teren, pentru a depista persoane fără adăpost. Acestea vor fi cazate temporar în incinta Centrului Medico – Social ”Sfântul Andrei ”, unde vor beneficia de asistenţă medicală şi li se va da hrană caldă şi ceai.

“Ca şi în iernile precedente, ne-am mobilizat şi facem toate eforturile, pentru a nu fi luaţi prin surprindere de ninsoare, însă cu Dumnezeu şi cu natura nu te poţi pune. Oricum, în orice situaţie, noi rămânem cu arma la picior". (Cristian Popescu – Piedone, Primarul Sectorului 4).

Sectorul 1, comandament de iarnă

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a convocat în această dimineaţă comandamentul de iarnă pentru a se asigura că utilajele de intervenţie rapidă ale Romprest sunt pregătite să intervină pentru a îndepărta zăpada de pe carosabil şi pentru a preveni formarea poleiului.

La momentul transmiterii acestui comunicat, aproximativ 70 de utilaje şi 300 de persoane sunt pregătite să intervină pentru deszăpezirea şi combaterea poleiului pe toate cele 1080 de străzi ale Sectorului 1. Încă din seara zilei de joi, 23 ianuarie, orele 20.00 utilajele companiei Romprest -prestatorul serviciului de deszăpezire din Sectorul 1– au fost poziţionate preventiv în 21 de puncte fixe şi vor acţiona cu promptitudine imediat ce vremea se va înrăutăţi.

Potrivit strategiei de deszăpezire aprobată de Consiliul Local Sector 1, compania Romprest este pregătită să intervină în perioada sezonului rece 2013- 2014 cu aproximativ 70 de utilaje ajungând până la 90 de utilaje în cazul în care condiţiile meteo o vor impune. Utilajele de deszăpezire sunt dotate corespunzător: abrollkippere, autocisterne, basculante, auto-cisterne multifuncţionale, încărcătoare frontale, multicar, tractoare şi unimoguri.

Totodată, 300 de persoane - minim 100 de persoane/pe schimb, vor acţiona 24 din 24 h, în vederea îndepărtării manuale a zăpezii de pe trecerile de pietoni, din staţiile RATB, refugii RATB, căi acces instituţii publice etc. Numărul personalului va fi suplimentat, în funcţie de condiţiile meteo.

Compania Romprest a luat din timp măsuri pentru asigurarea stocului de materiale antiderapante. Astfel, prestatorul serviciului de deszăpezire din Sectorul 1 deţine pe stoc, până în acest moment, 6.050 tone de sare şi peste 2.500 tone de clorură de calciu. În funcţie de evoluţia condiţiilor climatice, cantităţile se vor suplimenta, în vederea desfăşurării activităţii în condiţii optime. Romprest deţine propriile staţii pentru producerea soluţiilor de clorură de calciu lichide. Materialele antiderapante folosite pentru combaterea poleiului şi a gheţii respectă prevederile legale în vigoare şi îndeplinesc cerinţele privind protecţia mediului înconjurător.

La nivelul Sectorului 1, au fost identificate pentru sezonul de iarnă 2013 – 2014, 21 de puncte fixe unde sunt poziţionate utilaje pregătite să intervină. 

Punctele fixe sunt: Piaţa Victoriei (intrare pe Buzeşti), Piaţa Victoriei (intrare pe Lascăr Catargiu), Piaţa Romană (intrare pe Dacia), B-dul Aviatorilor (Pescăruş), Piaţa Charles de Gaulle, Calea Floreasca (la intrarea dinspre Pasajul Pipera), Str. Nicolae Caranfil (staţia de carburanţi AGIP), B-dul Aerogării (staţia de carburanţi OMV), Piaţa Victoriei (intrare pe Calea Victoriei), Gara de Nord (vizavi de coloane), B-dul Banu Manta (în faţa primăriei, intrare spre pasaj), Piaţa Victoriei (pastila Kiseleff şi Aviatorilor), Calea Griviţei (sub Pod Grant, intrare pe bretea spre Turda), Calea Griviţei (staţia de carburanţi AGIP Chibrit, intrare spre pasaj), Calea Griviţei (staţia de carburanţi AGIP Chibrit, intrare pe Ion Mihalache), Şos. Bucureşti-Ploieşti (DN1), (staţia de carburanţi MOL - Pod Otopeni), B-dul Poligrafiei (staţia de carburanţi LUKOIL Jiului), Şos. Bucureşti-Târgovişte (staţia de carburanţi MOL Odăii), Şos. Chitilei (staţia de carburanţi LUKOIL Pod Constanţa) şi Aleea Privighetorilor (vizavi de Academia de Poliţie) şi B-dul Bucureştii Noi (staţia de carburanţi OMV).

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol pentru  Bucureşti şi 10 judeţe din ţară, valabilă de vineri, ora 18.00, până duminică, la ora 18.00. Potrivit meteorologilor, în zonele aflate sub avertizare de cod portocaliu, ninsorile vor fi abundente, iar vântul va sufla cu peste 70 de kilometri pe oră, viscolind şi troienind zăpada.

Pe aceeaşi temă:

Primăria Sectorului 1 se pregăteşte pentru deszăpezire: 70 de utiliaje şi 300 de oameni, gata de intervenţie

Ninsoarea anunţată în weekend, mană cerească pe Valea Prahovei. Se schiază la Buşteni şi Azuga

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite