Robert Negoiţă îi cere lui Nicuşor Dan să retragă proiectul privind suspendarea PUZ coordonator pentru Sectorul 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan a anunţat că a iniţiat 5 hotărâri de Consiliu General ce prevăd suspendarea pentru 2 ani a Planurilor Urbanistice Zonale Coordonatoare ale Sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicuşor Dan a anunţat că a iniţiat 5 hotărâri de Consiliu General ce prevăd suspendarea pentru 2 ani a Planurilor Urbanistice Zonale Coordonatoare ale Sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, îi cere edilului general, Nicuşor Dan, să retragă de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de vineri proiectul privind suspendarea PUZ coordonator pentru Sectorul 3 pentru 2 ani.

„Îi cer public primarului general al Capitalei să retragă acest punct de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu General, să pună mâna la treaba şi să reuşească să realizeze cât mai repede un PUG actual pentru Capitală, şi abia atunci, când are ce să pună în loc, să desfiinţeze ce o vrea”, a scris Robert Negoiţă, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, acesta cere ca întâi să se iniţieze o dezbatere amplă pe acest subiect, cu toate primăriile de sector

„Îl invit, în egală măsură, dacă într-adevăr demersul său este unul bine intenţionat şi de bună credinţă, ca, prin funcţia ce i-a fost incredinţată de bucureşteni, să iniţieze o dezbatere amplă, cu toate primăriile de sector, ca să discutăm punctual despre eventualele zone ce ridică probleme şi pentru care putem găsi împreună cele mai bune soluţii, până la redactarea şi aprobarea unui PUG. Altfel, da, e uşor să distrugi când nu ai construit niciodată nimic… Şi îi reamintesc că atunci când venise la sediul PS3 la dezbaterea pentru PUZ- da, noi am făcut dezbateri şi cu specialiştii, şi cu cetăţenii- nici nu ştia despre ce zone vorbeşte”, a transmis Negoiţă.

Primarul Sectorului 3 speră ca membrii CGMB să nu aprobe acest proiect.

„Sper, şi am încredere, că toţi liderii partidelor ce au reprezentanţi în Consiliul General al Municipiului Bucureşti au încă raţiunea necesară să ceară ca acest delir, această crimă împotriva Capitalei să nu aibă loc”, a spus Robert Negoiţă.

Declaraţia vine în contextul în care, luni, primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan a anunţat că a iniţiat 5 hotărâri de Consiliu General ce prevăd suspendarea pentru 2 ani a Planurilor Urbanistice Zonale Coordonatoare ale Sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6, aprobate în ultimii 2 ani, pe baza unor plângeri realizate de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Fundaţia Eco-Civica şi de USR, care acuză transformarea a zeci de hectare de spaţiu verde în spaţiu de construit.

„Aceste PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), pe care sectoarele le-au aprobat în ultimii ani, există dintr-un singur motiv: pentru că Primăria Generală nu a fost în stare în ultimii 20 de ani să-şi facă treaba, indiferent de numele primarului general. Adică să fie în stare să elaboreze şi să adopte un PUG (Plan Urbanistic General) unitar, aşa cum ar fi fost normal. Există unul, doar că are 20 de ani…. Evident, aceste PUZ-uri realizate de specialiştii în arhitectură şi urbanism, la solicitarea sectoarelor, cu zeci de avize de la zeci de instituţii, şi aprobate final în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu sunt perfecte. Nimic nu poate fi perfect. Dar ele există, sunt rezultatul, cum spuneam, al muncii specialiştilor- cel al S3 a fost întocmit de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu"-  şi al dezbaterilor publice, şi permit dezvoltarea adecvată, realistă şi coerentă din punct de vedere urbanistic a oraşului, atrag investiţii, generează locuri de muncă, taxe şi impozite, într-un cuvânt prosperitate specifică mediului urban civilizat”, scrie Negoiţă.

De altfel, acesta mai spune că „ctualul PUZ a fost contestat în instanţă pe anumite zone şi până la un verdict definitiv si irevocabil, oricum nu se poate autoriza sau construi ceva în aceste zone”

„O idee generoasă folosită abuziv pentru a masca o crimă comisă împotriva dezvoltării capitalei ţării… Să luăm exemplul punctual al Sectorului 3. Actualul PUZ a fost contestat în instanţă pe anumite zone şi până la un verdict definitiv si irevocabil, oricum nu se poate autoriza sau construi ceva în aceste zone. Şi sunt convins că aceeaşi situaţie e şi în celelalte sectoare. Să nu mai spun că tot prin actualul PUZ, blocam construcţiile pe care PUG-ul le permitea în Parcul IOR, de exemplu. Sau în Brâncuşi”, mai spune primarul Sectorului 3.

Totodată, el acuză că aprobarea acestui proiect ar însemna că „oricine va avea de construit ceva în Capitală, o să meargă cu jalba la Primăria Capitalei”.

„Desfiinţarea PUZ-urilor de sectoare va atrage după sine câţiva ani în care oricine va avea de construit ceva în Capitală, o să meargă cu jalba în proţap fix la…. Primăria Capitalei. Pai ăsta să fie noul mod de a face politică în România?!… E nevoie de vaci de muls? Sincer, nu vreau să cred aceste bârfe de oraş şi sper că acest demers iniţiat de primarul general să nu fie aprobat, pentru a nu alimenta şi mai mult şi pentru a nu da forţă acestor… bârfe bulevardiere”, a mai scris Robert Negoiţă. 

De asemenea, el spune că proiectul va anula practic şi demersurile pentru obţinerea documentaţiei pentru câteva lucrări de infrastructură la câteva poduri, pasaje, pasarele, „menite să crească nivelul de mobilitate în Capitală”.

„Lucrăm de aproape doi ani de zile pentru finalizarea documentaţiilor de autorizare pentru lucrări de infrastructură vitale pentru locuitorii celui mai mare sector din Bucureşti, dar şi pentru cei care tranzitează pe aici. Vorbim despre poduri, pasaje, pasarele, toate menite să crească nivelul de mobilitate în Capitală. Acum, când suntem la final, vine primarul general şi anulează totul, nu pune nimic în loc şi ne invită să ne luăm costumele de vaci de muls şi să mergem cu jalba în proţap la uşile Primăriei Generale preţ de câţiva ani pentru a o lua de la capăt. Dar anii ăştia pierduţi cine îi mai dă înapoi bucureştenilor?”, mai adaugă Negoiţă.

De altfel, luni şi primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a transmis că dezaprobă proiectul iniţiat de Primarul General şi spune că astfel, Bucureştiul va rămâne printre cele mai puţin dezvoltate capitale europene şi că investitorii se vor îndrepta către alte mari oraşe din Uniunea Europeană.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite