RADET, bomba cu ceas de la Primăria Capitalei. Bucureştenii riscă să îngheţe în apartamente în această iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştenii ar putea rămâne fără căldură în această iarnă FOTO Arhivă
Bucureştenii ar putea rămâne fără căldură în această iarnă FOTO Arhivă

Bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi caldură din ianuarie, după ce Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti riscă să aibă din nou conturile blocate integral, au avertizat reprezentanţii Sindicatului Liber Independent din RADET. În replică, Primăria Capitalei susţine că, miercuri, Guvernul va consfinţi fuziunea RADET–ELCEN, stingându-se astfel toate datoriile regiei

Ioana Stoica, preşedintele Sindicatului Liber Independent din RADET, a declarat, ieri, că RADET se află pe muchie de cuţit din toate punctele vedere, iar de la 1 ianuarie 2015, din cauza datoriilor pe care regia le are către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) există posibilitatea ca bucureştenii să rămână fără apă caldă şi căldură. Această situaţie este posibilă din cauza faptului că ELCEN a pus poprire pe conturile RADET, urmând ca zilele viitoare acestea să fie blocate integral din pricina datoriilor care se ridică la peste 3 miliarde de lei.

„RADET Bucureşti se află în situaţia de blocare a conturilor încă din anul 2009, dar niciodata ca până în acest an când blocarea conturilor de către ELCEN Bucureşti a fost de 100%. Fapt ce a condus ca regia să nu poata să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de siguranţă şi continuitatea serviciului, acesta fiind un serviciu vital pentru populaţie ce ar trebui să aibă prioritate maximă din partea autorităţilor“, susţin sindicaliştii.

1 ianuarie, termen-limită

Reprezentanţii Sindicatului Liber Independent RADET au spus că regia a avut pentru prima dată conturile blocate integral în perioada 3 septembrie-14 noiembrie, după care s-a pus poprire de 50% pe conturile acesteia. „În acest condiţii, când conturile sunt blocate parţial se poate funcţiona. Greu, dar se poate rezista“, precizează sindicaliştii. Însă, urmează ca de pe 30 noiembrie să se blocheze din nou integral conturile, măsură care ar putea conduce la un adevărat dezastru atât pentru angajaţii regiei cât şi pentru bucureştenii care primesc apă caldă şi căldură de la RADET.

Concret, blocarea integrală a conturilor RADET înseamnă lipsa resurselor financiare în cazul unui accident ce se poate produce la reţeaua de energie termică. Spre exemplu, sindicaliştii estimează că în perioada următoare ar putea apărea avarii la ţevile prin care trece apa, însă acestea nu vor putea fi rezolvate din pricina lipsei fondurilor. „Dacă se sparge o ţeavă, pentru că sunt vechi şi n-au mai fost modernizate de zeci de ani, ai nevoie de motorină să te deplasezi până acolo. Ai nevoie de materiale, angajaţi care să îşi ia salariul. Iar acum, de la 1 decembrie, dacă vor fi blocate conturile 100% orice avarie o să apară va rămâne nerezolvată“, precizează Ioana Stoica.

Aceasta spune că problemele se vor extinde cu repeziciune şi angajaţii RADET vor fi nevoiţi să închidă apa caldă şi căldura pentru fiecare zonă în care vor apărea aceste avarii, ajungându-se în cele din urmă la o situaţia gravă, în care toţi bucureştenii abonaţi la RADET vor rămâne în pragul iernii fără căldură.

„Există posibilitatea ca de la 1 ianuarie 2015 să se întrerupă căldura cu totul, să fim blocaţi din cauza numărului foarte mare de avarii nerezolvate. Tot ce putem face fără bani este să izolăm avaria, nu să o reparăm“, a mai precizat Stoica.

Primăria: „Nu sunt motive de îngrijorare“

În replică, reprezentanţii Primăriei Capitelei susţin că aceste probleme pot fi rezolvate prin fuziunea ELCEN-RADET şi transformarea într-o nouă instituţie – SACET– subordonată municipalităţii. Proiectul care vizează fuziunea ELCEN-RADET a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti pe 14 noiembrie, însă mai este nevoie de un ultim pas: aprobarea proiectului şi în şedinţa guvernului care va avea loc astăzi. „Şi soluţia propusă de sindicat este aprobarea unificării ELCEN-RADET în şedinţa de guvern şi rezolvarea problemelor financiare dintre cele două entităţi. Însă, fuziunea nu va avea loc de pe o zi pe alta, este vorba despre o perioadă mai lungă, cel puţin trei luni“, explică liderii sindicaliştilor.

Cu toate acestea, reprezentanţii municipalităţii dau asigurări că bucureştenii nu au motive de îngrijorare, întrucât ultimul pas important din fuziunea ELCEN-RADET va fi făcut astăzi. „În acest moment considerăm că nu există niciun pericol de întrerupere a furnizării agentului termic, ţinând cont şi de faptul că în cadrul şedinţei de Guvern de pe 26 noiembrie solicitarea municipalităţii va putea fi aprobată“, transmit reprezentanţii Primăriei Generale a Capitalei. Totodată, edilii susţin că prin finalizarea fuziunii toate datoriilor RADET se vor şterge, înlăturându-se astfel şi pericolul asupra căruia atrag atenţia sindicaliştii RADET.

Un lucru susţinut parţial şi de conducerea RADET. „Faptul că bucureştenii ar putea rămâne fără căldură este o teamă a sindicatului, probabil. Rămâne să vedem ce se va întâmpla“, a declarat secretarul general al RADET.

Pe aceeaşi temă:

Consilierii generali au votat un nou pas în realizarea fuziunii RADET-ELCEN. Sorin Oprescu: Este un moment istoric

RADET a luat amendă de 20.000 de lei, după ce bucureştenii din mai multe sectoare au rămas fără apă caldă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite