Consilierii generali au votat un nou pas în realizarea fuziunii RADET-ELCEN. Sorin Oprescu: Este un moment istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul General a aprobat un nou pas în fuziune RADET-ELCEN FOTO Arhivă
Consiliul General a aprobat un nou pas în fuziune RADET-ELCEN FOTO Arhivă

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a votat astăzi proiectul de hotărâre care viza fuziunea RADET-ELCEN. Astfel, susţine primarul general Sorin Oprescu, fuziunea este singurul mod prin care RADET poate scăpa de datoria istorică pe care o are: aproximativ 790 de milioane de euro.

Consilierii generali au votat marţi, 14 octombrie, într- o şedinţă extraordinară proiectul care prevedea transmiterea unei solicitări către Guvernul României de emitere a unui act normativ cu privire la transferul acţiunilor societăţii Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) din proprietatea privată a statului roman în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti, pentru aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat în şedinţa de govern din luna martie a anului trecut, cu tema „Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică Integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti şi în Constanţa“. Cu alte cuvinte, acest proiect este un nou pas pentru realizare fuziunii RADET-ELCEN.

Consilierii generali au cerut clarificări

Deşi proiectul de hotătâre a fost aprobat, liderul consilierilor PNL, Cornel Pieptea, i-a cerut explicaţii primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, cu privire la datoriile pe care ELCEN Bucureşti le are către terţi şi câţi bani din această sumă vor fi asumaţi de Capitală. 

De asemenea, Pieptea a întrebat şi dacă ELCEN Bucureşti îndeplineşte normele de mediu sau va fi necesară o schimbarea a unor instalaţii, desigur, lucrări care vor necesita alţi bani. O altă nemlămurire a consilierului PNL a fost cea legată de faptul că până în acest moment RADET a rămas la statutul de regie, deşi conducerea a depus actele pentru transformea în societate din luna august.

Oprescu răspunde: „Ne bat băncile la uşă acum“

În replică, Sorin Oprescu a precizat că municipalitatea a moştenit o situaţie care se apropia de liman: să nu mai plătească datorii aberante.

„Ce să plătească bucureştenii? Găurile negre ale trecutului. De şase ani ne luptăm toţi să rezolvăm o situaţie care nu făcea decât să ne ţină în zgardă şi să plătim sume care an de an creşteau aberant din cauza unor legi proaste, care nu-i favorizau decât pe unii. Penalităţile au început din 1995. La ELCEN acum e aceeaşi dorinţă: să nu se unească. Societatea prin reprezentanţii ei, ştiind ce are în portofoliu, a hotărât să facă o divizare asimetrică. De câteva zile băncile bat la uşă la noi şi ştiu bine că toate datoriile luate în momentul în care se constituie o nouă societate se prescriu. Se sting prin confuziune. Timp de şase ani ne-am plătit cât am consumat, cu 170 de lei am acoperit restul de gigacalorie şi suntem în stare să-l acoperim“, a precizat Oprescu după intervenţia mai multor consilieri generali. Totodată, edilul-şef a ţinut să precizeze că votarea proiectului marchează un moment istoric.

Astfel, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 48 de voturi.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Primăria Capitalei, la un pas de a rămâne fără sediu. Oprescu: „Nu glumesc, o să ne mutăm în stradă!“. Consilierii au respins prelungirea contractului de închiriere

RADET a luat amendă de 20.000 de lei, după ce bucureştenii din mai multe sectoare au rămas fără apă caldă

O nouă încercare pentru realizarea fuziunii RADET-ELCEN. Oprescu a convocat o şedinţă extraordinară şi le cere consilierilor să voteze proiectul

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite