Primarul Robert Negoiţă explică cum a reuşit să aibă peste 100 de case, majoritatea dobândite după ce a intrat în politică: Nu am derulat afaceri cu statul, sunt meritele din 20 de ani de muncă
0Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, dar şi primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, sunt doi edili din Capitală care de-a lungul timpului au stârnit numeroase controverse iscate în jurul averilor pe care le au. Negoiţă a intrat în politică în 2004 şi deţine zeci de terenuri şi sute de clădiri, în timp ce edilul sectorului 5 a luat BAC-ul la 33 de ani şi nu are publicată declaraţia de avere pe site-ul instituţiei pe care o conduce.
Robert Negoiţă (42 de ani) s-a născut în localitatea Măneciu, judeţul Prahova, şi este primarul sectorului 3 din Capitală, dar şi cel mai bogat edil din Bucureşti, potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul primăriei pe care o conduce.
În perioada 1996-1998, Robert Negoiţă a fost administratorul companiei Euroline, în 1998 a înfiinţat compania Pro Confort, iar din 2004 este preşedintele Confort Group. În perioada 2004-2007 urmează cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bioterra, iar în perioada 2004-2008 cursurile Facultăţii de Economie a Turismului Intern şi Internaţional din cadrul Universităţii Româno-Americane. Cu toate acestea, intră în politică în anul 2004, fiind membru de partid în PSD.
33 de terenuri şi peste 120 de clădiri
Declaraţia de avere a primarului are 14 pagini şi cea mai mare parte a bunurilor au ajuns în posesia primarului după 2004. În declaraţia de avere, Robert Negoiţă susţine că are, printre altele, următoarele bunuri: 33 de terenuri (majoritatea cumpărate după anul 2004), 121 de clădiri (cele mai multe fiind apartamente şi case de locuit) cumpărate sau construite, de asemenea, după anul 2004.
Totodată, în declaraţia de interese a primarului se specifică faptul că acesta este asociat la parcul acvatic din Otopeni Water Park, dar şi la SC DOMUS STIL REAL ESTATE SOLUTIONS SRL.
Ascensiunea sa politică este una rapidă şi în doar doi ani, de la membru de partid PSD, Negoiţă ajunge să fie ales vicepreşedinte al organizaţiei de tineret a PSD (TSD). În 2007, este ales preşedinte al Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi (LTISD), iar în 2008 este ales secretar executiv al organizaţiei centrale a PSD. Începând cu 2010 este ales vicepreşedinte al PSD şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Ilfov, iar din 2011 este preşedinte interimar al Organizaţiei Sector 3 PSD. Doar la un an după ce a devenit preşedintele interimar al Organizaşiei Sector 3 PSD, Robert Negoiţă a devenit, în 10 iunie 2012, primarul sectorului 3.
„Este adevărat că începând cu anul 2004 m-am implicat în politică. Însă la fel de adevărat este şi faptul că am devenit antreprenor încă din anii ’90. De exemplu, în perioada 1996-1998 am fost administratorul companiei Euroline, iar în 1998 am înfiinţat compania Pro Confort. Aceste afaceri şi-au arătat roadele mai târziu şi amble au fost afaceri care au activat exclusiv în mediul privat, neavând niciun contract cu instituţii publice.
Repet, nu am derulat niciodată afaceri cu statul. Din 2004, activitatea mea în domeniul politic s-a desfăşurat în paralel cu cea din domeniul de business. Ele nu sunt incompatibile. Nu le-am amestecat niciodată. Chiar şi după 2004 meritele în domeniul administrării afacerilor mi-au fost recunoscute în repetate rânduri prin premiile pe care le-am primit – distincţia Think Big în cadrul galei “Premiilor Business Magazin pentru Tineri manageri” pentru cel mai amplu proiect hotelier din Uniunea Europeană – Rin Grand Hotel, în 2007; şi premiul special pentru “Cel mai îndrăzneţ proiect de afaceri” în cadrul Galei “Celebrităţile Anului – Trofeele Celebrităţii” organizată de TVR, în 2008. Am separat cele două domenii în 2008, când am devenit deputat. În acel moment am părăsit managementul privat.
Niciun moment nu m-am aflat în vreo stare de incompatibilitate. Am ştiut să separ foarte clar lucrurile. Toate bunurile pe care le găsiţi consemnate în declaraţia de avere sunt rezultatul a 20 de ani de muncă exclusiv în mediul privat, fără vreo interferenţă cu instituţiile publice şi cu banii publici”, a explicat, pentru Adevărul, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă.
Primarul Sectorului 5 - patru mandate
Marian Vanghelie s-a născut în Bucureşti, pe 28 februarie 1968, şi a copilărit în Ferentari. Vanghelie se numără printre cei mai „longevivi“ primari ai Bucureştiului, fiind edilul Sectorului 5 din anul 2000.
Marian Vanghelie nu se numără pe lista primarilor cărora le-a plăcut foarte mult şcoala. A început cursurile la Grupul Şcolar Industrial „Alexandru Sahia“, actualul liceu teoretic Lucian Blaga din cartierul Pantelimon, în 1982. Clasa a zecea a continuat-o după un an de pauză, iar la peste 30 de ani, în 1997, s-a înscris la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ în clasa a unsprezecea. Cursurile de aici le-a terminat odată cu câştigarea Primăriei Sectorului 5.
Actualul primar al Sectorului 5 a încercat de mai multe ori să promoveze Bacalaureatul. Prima dată s-a înscris în examen la Liceul agricol „Cezar Nicolau“ din Brăneşti, unde a fost însă eliminat din examen după ce, se pare, este prins cu fiţuici. Cu toatea astea, varianta oficială a lui Vanghelie a fost că pur şi simplu nu s-a prezentat la examen. Apoi a dat acelaşi examen la Liceul „Mihail Kogalniceanu“, din Snagov, unde a reuşit să-şi obţină diploma. Avea 33 de ani. A urmat înscrierea la două facultăţi particulare, de Drept şi Ştiinţe Economice, dar la ultima a fost nevoit să renunţe din lipsă de timp.
În ceea ce priveşte cariera politică a lui Marian Vanghelie, aceasta a început în 1992 când actualul primar a intrat în Convenţia Solidarităţii Sociale, partidul sindicalist transformat ulterior în Partidul Solidarităţii Sociale, din care facea parte Miron Mitrea. Vanghelie era cunoscut atunci drept ajutorul acestuia. Apoi, prin fuziunea din 1995 a ajuns în PDSR.
Marian Vanghelie a fost vicepreşedinte al departamentului de organizare al partidului în perioada 1993-1996, devenind preşedintele organizaţiei PSD a Sectorului 5 în 1996. Patru ani mai târziu, devenea edilul sectorului, poziţie pe care nu a mai părăsit-o de atunci, fiind în prezent la cel de-al patrulea mandat.
Primarul Robert Negoiţă l-a acuzat pe deputatul Sebastian Ghiţă că l-ar fi ameninţat cu moartea
Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, s-a prezentat marţi la sediul Parchetului General pentru a depune o plângere împotriva colegului său de partid, deputatul PSD Sebastian Ghiţă, pe care îl acuză că l-ar fi ameninţat cu moartea.
„Aici am o plângere penală împotriva numitului Sebastian Ghiţă, deputat, care acum o săptămână m-a sunat şi m-a ameninţat la telefon într-un mod josnic şi ruşinos. M-a ameninţat inclusiv cu moartea, adică o chestiune, în opinia mea, foarte gravă şi, din această perspectivă, cred că este de datoria mea să dăm un semnal în această ţară că cu astfel de securisme şi cu astfel de comportament mergem mai departe. Este mare păcat că un deputat în România, în Europa, ameninţă cu moartea un primar de sector“, declara Negoiţă în luna mai a acestui an.
Întrebat cum au sunat ameninţările, în special cele cu moartea, Negoiţă a răspuns: „Mi-a spus: 'Te termin. Ai intrat pe mâna mea, o să te termin. Mori de mâna mea, nu o să te las'. Astea sunt cuvintele pe care mi le-a spus“. Procurorii Parchetului General au decis să claseze dosarul în care primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, l-a acuzat de şantaj pe deputatul Sebastian Ghiţă.
Vanghelie are o avere ştiută doar de el
În ceea ce priveşte agoniseala edilului, aceasta nu a fost ştiută clar niciodată, pentru că primarul a evitat să îşi completeze declaraţia de avere şi s-o publice pe site-ul Primăriei Sectorului 5, aşa cum prevede legea.
Cu toate acestea, Marian Vanghelie a completat o declaraţie de avere înainte de a-şi depune candidatura la Primăria Sectorului 5 în 2012 şi potrivit acesteia edilul ar deţine un apartament şi o casă, de 110 şi, respectiv, 108 metri pătraţi şi un autoturism marca Mercedes. Vanghelie a mai scris că deţine cinci ceasuri în valoare totală de 70.000 de euro şi cinci tablouri, în valoare totală de 85.000 de euro. De asemenea, acesta a acordat un împrumut în nume personal în valoare de 2.260.000 lei unei persoane fizice, venitul edilului din anul 2011 fiind de 55.896 lei, echivalentul unui venit lunar de 4.658 lei.
Primăria Sectorului 5 şi edilul Marian Vanghelie, daţi în judecată pentru că nu publică bugetul local
Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe- a depus o plângere la Tribunalul Bucureşti prin care cere instanţei să ia măsuri cu privire la faptul că Primăria Sectorului 5 şi primarul Marian Vanghelie nu publică bugetul loc administrat de instituţie.
Reprezentanţii ONG-ului CeRe susţin că, încă de la începutul acestui an, au făcut numeroase solicitări adresate Pimăriei Sectorului 5 prin care au încercat să-i convingă pe reprezentanţii autorităţii publice locale că publice informaţii despre bugetul sectorului „cel puţin pe pagina web a instituţiei“.
„De mai bine de şase luni, Primăria Sectorului 5 refuză să răspundă în vreun fel solicitărilor CeRe, deşi în temeiul legii 544/2001, art.5, aliniatul 1, bugetul local reprezintă o informaţie publică ce ar trebui oferită cetăţenilor din oficiu. În încercarea de a obţine informaţii de la Primăria Sectorului 5 despre buget, echipa CeRe, dar şi oameni şi organizaţii care au susţinut demersul nostru, au dat peste 100 de telefoane la primărie, vorbind cu angajaţi ai primăriei din mai multe departamente, însă fără niciun rezultat. Ulterior, CeRe a trimis o solicitare către Ministerul Finanţelor Publice (instituţie care centralizează bugetele tuturor instituţiilor publice pentru a construi bugetul naţional). Ministerul ne-a transmis faptul că este în imposibilitatea de a ne pune la dispoziţie bugetul Primăriei Sectorului 5, întrucât îl are doar în formă tipărită şi are peste 2.000 de pagini, dar că Primăria Sectorului 5 are obligaţia de a ne transmite aceste informaţii pentru că ele sunt publice“, susţin reprezentanţii CeRe.