Primăria Capitalei a dat în judecată ANCOM pentru reducerea tarifelor de acces la reţeaua subterană de fibră optică
0Primăria Municipiului Bucureşti a dat în judecată Autoritatea Naţională de Comunicaţii (ANCOM), după ce instituţia a decis să reducă tarifele de acces la reţeaua subterană de fibră optică din Bucureşti. Şi compania Netcity Telecom s-a dus în instanţă împotriva acestei decizii.
Decizia (40/2019) prin care ANCOM a stabilit şi a impus condiţiile în care se realizează accesul la infrastructura fizică subterană realizată de către Netcity Telecom, precum şi noile tarife maxime pe care le poate aplica compania, a intrat în vigoare la data de 15 ianuarie 2019. Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, spunea atunci: „Decizia facilitează o concurenţă reală la nivelul capitalei, care se va reflecta în preţuri mai atractive şi servicii competitive”.
Decizia ANCOM va determina atât scăderea veniturilor Netcity Telecom, cât şi scăderea valorii redevenţei către bugetul Municipiului Bucureşti, spunea Netcity. Compania amintea că plăteşte una dintre cele mai mari redevenţe aferente unui Parteneriat Public-Privat, de 12% din veniturile obţinute, şi contribuie la bugetul Municipiului Bucureşti în prezent cu sume ce depăşesc un milion de euro pe an
Atât procesul PMB versus ANCOM, cât şi cel al Netcity Telecom versus ANCOM au fost înregistrate în data de 15 februarie la Curtea de Apel Bucureşti.
Comunitatea furnizorilor de servicii de comunicaţii grupaţi în ANISP susţine că nu există şanse de reuşită în instanţă pentru acţiunea PMB, întrucât „nu pot exista argumente corecte pentru anularea deciziei ANCOM 40/2019; o renunţare la acţiune înseamnă timp şi fonduri câştigate”.
„ANISP consideră că decizia ANCOM 40/2019 este un pas important în direcţia corectă, din toate punctele de vedere relevante (din raţiuni de dezvoltare a sectorului strategic al comunicaţiilor electronice, din raţiuni economice, sociale, legale). De asemenea, solicităm Primăriei Municipiului Bucureşti să nu privească această decizie doar din perspectiva îngustă a scăderii (oricum nu foarte semnificative, dacă va exista) a unei redevenţe, să renunţe la acţiunea în instanţă demarată împotriva deciziei ANCOM 40/2019 – şi să sprijine dezvoltarea sectorului, care va aduce mult mai multe beneficii locuitorilor municipiului Bucureşti, atât direct (prin serviciile oferite) cât şi indirect (prin taxele si impozitele plătite de companiile care se vor putea dezvolta, odată frânele monopoliste eliminate prin reglementarea ANCOM)”, susţin reprezentanţii ANISP.
Aceştia spun că decizia ANCOM 40/2019 este un act foarte important pentru dezvoltarea sectorului comunicaţiilor în Bucureşti şi în ţară. Înainte de adoptarea deciziei ANCOM 40/2019, dezvoltarea reţelelor de comunicaţii prin fibră optică era frânată de practicarea unor tarife de acces exagerate – de către compania de proiect „Netcity Telecom”, potrivit lor.
„Având o poziţie monopolistă pe piaţa accesului la infrastructura subterană şi interpretând în folosul propriu anumite prevederi din contractul de concesiune semnat cu Consiliul General al Municipiului Bucureşti, compania de proiect Netcity Telecom a impus condiţii tehnico-economice dure mediului de afaceri, obligat să se conformeze sub ameninţarea desfiinţării imediate a reţelelor existente. Ca urmare, o bună parte dintre operatorii alternativi a dispărut iar dezvoltarea reţelelor a încetinit. Restrângerea concurenţei în orice sector duce la tarife mai mari aplicabile utilizatorilor finali şi la servicii de calitate mai slabă”, spune ANISP.