Peste 2.000 de persoane, la marşul şi mitingul din Capitală pentru susţinerea familiei Bodnariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest Bucureşti FOTOGRAFII: Andreea Voicu
Protest Bucureşti FOTOGRAFII: Andreea Voicu

Peste 2.000 de persoane au participat, sâmbătă, la marşul şi mitingul din centrul Capitalei organizat pentru susţinerea familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost luaţi, în urmă cu cinci luni, de Serviciul pentru Protecţia Copilului din Norvegia (Barnevernet). Manifestări similar sunt organizate în peste 10 oraşe din ţară, dar şi în alte 20 de state.

Manifestanţii s-au adunat, sâmbătă la prânz, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de Serviciul pentru Protecţia Copilului din Norvegia şi a cere ca Ruth şi Marius Bodnariu să primească înapoi copiii. De asemenea, protestatarii cer soluţionarea şi altor cazuri similar cu ale familiei Bodnariu.

Aceştia au plecat apoi în marş spre Palatul Parlamentului, zona dinspre Parcul Izvor, pe traseul Piaţa Victoriei - strada Buzeşti -strada Berzei - strada Vasile Pârvan - Podul Haşdeu – strada B.P. Haşdeu. 

Manifestări similar sunt organizate, sâmbătă, în alte 20 de state - Norvegia, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Elveţia, Suedia, Italia, Ungaria, Grecia, Spania, Irlanda, Polonia, Australia, Noua Zeelandă, Scoţia, Marea Britanie, SUA şi Canada.

Cazul familiei Bodnariu, căreia autorităţile norvegiene le-au luat copiii, a ajuns în atenţia presei internaţionale, iar BBC i-a consacrat un amplu material, în care a prezentat povestea românului, soţiei şi copiilor săi, dar şi opiniile experţilor, care afirmă că statul desparte prea uşor familiile, mai ales în cazul imigranţilor.

 “Viaţa lui Ruth şi Marius a fost distrusă fără niciun avertisment într-o luni după-amiază din noiembrie anul trecut, când două maşini au venit la ferma unde locuiesc aceştia, într-o vale izolată din Norvegia”, scrie BBC.

protest bucuresti foto andreea voicu

Jurnaliştii britanici descriu cum serviciile de protecţie a copilului, Barnevernet, i-au luat mai întâi pe copiii mai mari ai familiei, cu vârste cuprinse între doi şi 10 ani. A doua zi, autorităţile au luat şi bebeluşul de trei luni.

“Aceste evenimente au declanşat o campanie de protest la nivel mondial, online şi pe străzi. Mii de oameni s-au alăturat manifestaţiilor de susţinere a lui Ruth şi Marius, într-o serie de ţări de pe patru continente. Serviciul de protecţie a copiilor din Norvegia, cunoscut ca Barnevernet, a fost acuzat de protestatari de răpirea copiilor”, afirmă trustul britanic.

Cei cinci copii ai familiei Bodnariu au fost luaţi de Barnevernet în 16 noiembrie 2015, pe motiv de violenţă şi rele tratamente. 

În această săptămână, bebeluşul a fost redat familiei Bodnariu, iar Ruth şi Daniel au primit, în instanţă, dreptul să-şi vada cei doi băieţi mai mari, de două ori pe săptămână, în loc de o dată. În decizia luată de instanţa norvegiană nu se face referire şi la cele doua fete ale familiei Bodnariu, plasate în custodia altor familii.

protest bucuresti foto andreea voicu

În ultimele cinci luni au avut loc proteste atât în România, cât şj în alte ţării, pentru susţinerea familiilor cărora autorităţile norvegiene le-au luat copiii.

Cazul lui Marius şi Ruth Bodnariu nu este primul de acest fel, potrivit BBC News.

“Un caz care a implicat o familie cehă din Norvegia a dus la o dispută diplomatică majoră între Oslo şi Praga. Preşedintele ceh Milos Zeman a acuzat serviciile sociale norvegiene că acţionează asemeni naziştilor – o acuzaţie pe care Ministerul Copiilor a descris-o drept absurdă”, afirmă trustul britanic de presă.

Astfel de situaţii nu apar numai în cazul imigranţilor, ci şi al familiilor norvegiene, cărora le-au fost luaţi copii fără o justificare adecvată sau fără căutarea de soluţii alternative.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite