Nicușor Dan: O parte din clădirile adiacente Pasajului Macca-Vilacrosse au fost recuperate de Primăria Capitalei
0Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, transmite că a recuperat în instanţă o parte dintre clădirile adiacente Pasajului Macca-Vilacrosse.
„Am recuperat în instanţă o parte dintre clădirile adiacente Pasajului Macca-Vilacrosse din Calea Victoriei, retrocedate în anul 2005 printr-o dispoziţie de primar, anulată ulterior definitiv de instanţele judecătoreşti. În luna mai a anului 2023 am iniţiat, în calitate de primar general, o acţiune judiciară prin care am solicitat anularea actelor subsecvente de înstrăinare, radierea din cartea funciară a dreptului de proprietate al dobânditorilor subsecvenţi şi înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate al Municipiului Bucureşti”, scrie primarul Capitalei, pe Facebook.
El menţionează că acţiunea judiciară a fost admisă în totalitate de Tribunalul Bucureşti în primă instanţă. Totodată, îşi exprimă speranţa că decizia va rămâne definitivă în urma eventualei exercitări a căilor de atac.
Pasajul acoperit cu sticlă, având forma unei potcoave alungite și proiectat de arhitectul Felix Xenopol, a fost finalizat în 1891. Acesta are două ramuri care pornesc de pe Calea Victoriei și se unesc înainte de ieșirea pe strada Eugeniu Carada. Ramura dinspre strada Lipscani a fost denumită Pasajul Villacrosse, în onoarea arhitectului catalan român Xavier Villacrosse, care a fost arhitect-șef al Capitalei în anii 1840-1850, iar cealaltă ramură a fost numită Pasajul Macca, după Mihalache Macca, cumnatul constructorului.
Scopul pasajului era de a conecta Banca Națională cu cea mai intens circulată arteră comercială a vremii. În același timp, la parterul pasajului erau amenajate mici magazine. Acoperișul din sticlă gălbuie oferea un aer de intimitate și confort, iar pasajul avea și un rol pragmatic, acela de a evita aglomerația dintre cele două artere comerciale importante ale Bucureștiului: Calea Victoriei și Strada Lipscani.
La intrarea dinspre strada Eugeniu Carada se află un portal monumental. De asemenea, clădirile din pasaj sunt decorate cu ornamente din stuc. Rotonda de după intrare este acoperită cu un vitraliu de sticlă.
Scopul inițial al pasajului era crearea de spații comerciale, însă după anul 1989, când pasajul a fosr redar vechilor proprietare, acesta a fost renovat iar în locul magazinelor s-au deschis restaurante, o bijuterie de lux, un amanet și un magazin numismatic.