Nicuşor Dan: Dărâmarea clădirilor unde a locuit Vladimir Ghika a fost ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicuşor Dan a anunţat vineri că instanţa a decis că dărâmarea a trei clădiri din strada Christian Tell nr. 16-18, unde a locuit monseniorul Vladimir Ghika, a fost ilegală, şi că Asociaţia Salvaţi Bucureştiul va depune plângeri penale pe numele celor pe care îi consideră responsabili pentru asta - Sorin Oprescu, arhitectul Gheoghe Pătraşcu, Andrei Chiliman şi Radu Boroianu.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Nicuşor Dan a spus: „Justiţia a decis că dărâmarea celor trei clădiri din Christian Tell nr 16-18, unde a locuit monseniorul Vladimir Ghika, a fost ilegală. Decizia definitivă a Înaltei Curţi reprezintă victorie importantă pentru Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi pentru Bucureşti, iar responsabilii trebuie să plătească pentru această distrugerea ilegală a unor clădiri cu valoare istorică recunoscută”.

„În continuare, vom solicita reconstruirea clădirilor distruse şi vom depune plângeri penale pe numele celor responsabili pentru această situaţie: Sorin Oprescu, arhitectul Gheoghe Pătraşcu, Andrei Chiliman şi Radu Boroianu. Clădirile de valoare din Bucureşti merită salvate”, a continuat el.

În octombrie 2013, trei clădiri aflate pe strada bucureşteană Christian Tell - două, construite în 1895, şi una, în 1920 - au fost demolate. Beneficiarul lucrărilor a fost firma Romtal Invest, iar proiectul de demolare a aparţinut firmei de arhitecţi Imoplan, potrivit articolelor apărute în presă la acea vreme. Demolarea a fost făcută pentru a fi construit un bloc de cinci etaje, potrivit unui plan urbanistic aprobat de Consiliul General Bucureşti. Avizul de urbanism care a stat la baza aprobării acestui plan a fost semnat de Adrian Bold, în 2007, când era arhitect-şef.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a susţinut că autorizaţia de demolare emisă de Primăria Capitalei era ilegală, pentru că avea un aviz de la Direcţia de Cultură Bucureşti şi nu unul de la Ministerul Culturii.

Ordinul Arhitecţilor din România a făcut la acea vreme un studiu, iar complexul de clădiri ar fi trebuit inclus în Lista Monumentelor Istorice.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite