Nepăsare faţă de monumentele istorice: Clădirea Academiei Române, "mutilată" cu termopane GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monument istoric, clădirea în care funcţionează Academia Română, este una dintre construcţiile vechi din oraş care au suferit ajustări moderne. Bucureştiul de altădată este modificat pentru a ţine pasul cu vremurile, fără să se ţină cont de considerentele arhitecturale.

Academia Română are sediul pe Calea Victoriei numărul 125 încă din 1890. În anul 2004, clădirea a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor. Astfel, orice lucrări de modernizare şi reparaţii aduse clădirii trebuie să fie în conformitate cu legea monumetelor istorice, care protejează aceste construcţii. Totuşi, în 2005, reprezentanţii institutului au încheiat un contract cu o firmă de construcţii pentru montarea de termopane în locul tâmplăriei vechi, care a fost casată.

image

CLICK PE IMAGINE PENTRU GALERIE FOTO

„Vechea tâmplărie a fost înlocuită cu una nouă, funcţională ca urmare a stării de uzură fizică în care se afla şi care nu mai permitea folosirea acesteia la parametrii optimi", precizează Păun Ion Otiman, secretar general al Academiei Române.

Probleme estetice

În ceea ce priveşte imaginea de ansamblu a clădirii după montarea tâmplăriei PVC, părerile sunt împărţite. „Sunt destule monumente istorice pe care le-am văzut cu termopane.  Din câte ştiu eu, cei care s-au ocupat de proiect şi-au luat toate avizele necesare. Dacă cei din Comisia Monumente Istorice au fost de acord, cred că e o soluţie rezonabilă. Într-adevăr contrastează cu clădirea, dar pe mine personal nu mă jenează", a spus Romeo Belea, arhitect. Pe de altă parte, alţi specialişti spun că se puteau găsi alte soluţii.

image

CLICK PE IMAGINE PENTRU GALERIE FOTO

„Termopanele nu sunt o problemă, problema este culoarea care s-a ales. Sigur că nu trebuie păstrată tâmplăria veche, dar aceasta putea fi înlocuită cu una care este similară", a spus Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei. Nici reprezentanţii asociaţilor care pledează pentru păstrarea patrimoniului urban nu sunt mulţumiţi de montarea termopanelor la clădirea Academiei Române. „Din punct de vedere moral şi estetic nu este bine să alterezi imaginea acestor clădiri. Dacă există aviz sau autorizaţie, asta denotă o slăbiciune a sistemului pentru că avizele se dau fără o verificare amănunţită", a spus Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Soluţie ieftină

Costurile de montare a noii tâmplării au depăşit 280.000 de lei. „Montarea tâmplăriei a fost autorizată prin referat aprobat de către Biroul prezidiului Academiei Române în anul 2003, iar prin decizie a Preşedintelui Academiei Române a fost numită comisia de evaluare a ofertelor", a mai precizat Păun Ion Otiman. Una dintre soluţiile viabile pentru acest gen de lucrări ar fi fost montarea unui tip de tâmplărie specială pentru clădiri istorice.

image

CLICK PE IMAGINE PENTRU GALERIE FOTO

„Soluţia care se utilizeză la clădiri de mare valoare este o tâmplărie specială extrem de elaborată şi scumpă. Se foloseşte mai mult în străinătate. E o soluţie costisitoare", a mai spus Romeo Belea, arhitect.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite